Vesti

Održana radionica o zaštiti dečijih prava

Radionica na temu ’ Zaštita dečijih prava u teoriji i praksi ’ u organizaciji NVO ’DEA ’ i Centra za baznu rehabilitaciju održana u Kosovskoj Mitrovici.

Prvi deo diskusije odnosio se na Prava i zaštitu dece naročito ometene u razvoju. Projekt menadžer NVO ’DEA’ Dragiša Krstović podsetio je na ’Konvenciju UN o pravima deteta iz 1989 godine’ po kojoj je dete svaka osoba ispod 18 godina života koje uživa određena prava a tiču se prava na život, zaštite od diskriminacije, uključujući i socijalnu zaštitu. Drugi deo diskusije odnosio se na inkluziju dece sa posebnim potrebama. Profesor Slaviša Bogićević ukazao je na problem primene inkluzije u osnovnim školama, a kao razlog naveo nedovoljnu pripremljenost kadrova. ’Zatečeni smo kako uključiti tu decu i kako prilagoditi plan i program toj deci. Imamo neke instrukcije ali ništa konkretno, tako da osećamo da su deca i dalje u podređenom položaju. Imamo decu koja mogu da prate nastavu, ali na koji način praviti posebne programe, pitanje je. Nismo na vreme pripremljeni za tu vrstu nastave i osećam da deca ne dobijaju u potpunosti ono što ja mogu da im pružim ’, objasnio je Bogićević. Svetlana Jovanović objašnjava da je prezadovoljna Centrom za baznu rehabilitacuju i da njenom detetu koje je ometeno u razvoju centar mnogo znači. CBR u Kosovskoj Mitrovici funkcioniše od 2008. godine i broji 135 dece do 18 godina života. Jučerašnja radionica je ujedno i završna u okviru projekta ’Prava dece sa posebnim potrebama’, koji je trajao šest meseci.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018