Vesti

Održana radionica o zaštiti dečijih prava

Radionica na temu ’ Zaštita dečijih prava u teoriji i praksi ’ u organizaciji NVO ’DEA ’ i Centra za baznu rehabilitaciju održana u Kosovskoj Mitrovici.

Prvi deo diskusije odnosio se na Prava i zaštitu dece naročito ometene u razvoju. Projekt menadžer NVO ’DEA’ Dragiša Krstović podsetio je na ’Konvenciju UN o pravima deteta iz 1989 godine’ po kojoj je dete svaka osoba ispod 18 godina života koje uživa određena prava a tiču se prava na život, zaštite od diskriminacije, uključujući i socijalnu zaštitu. Drugi deo diskusije odnosio se na inkluziju dece sa posebnim potrebama. Profesor Slaviša Bogićević ukazao je na problem primene inkluzije u osnovnim školama, a kao razlog naveo nedovoljnu pripremljenost kadrova. ’Zatečeni smo kako uključiti tu decu i kako prilagoditi plan i program toj deci. Imamo neke instrukcije ali ništa konkretno, tako da osećamo da su deca i dalje u podređenom položaju. Imamo decu koja mogu da prate nastavu, ali na koji način praviti posebne programe, pitanje je. Nismo na vreme pripremljeni za tu vrstu nastave i osećam da deca ne dobijaju u potpunosti ono što ja mogu da im pružim ’, objasnio je Bogićević. Svetlana Jovanović objašnjava da je prezadovoljna Centrom za baznu rehabilitacuju i da njenom detetu koje je ometeno u razvoju centar mnogo znači. CBR u Kosovskoj Mitrovici funkcioniše od 2008. godine i broji 135 dece do 18 godina života. Jučerašnja radionica je ujedno i završna u okviru projekta ’Prava dece sa posebnim potrebama’, koji je trajao šest meseci.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017