Vesti

Mitropolit Amfilohije-predavanje “Nauka i vera”

Mitropolit crnogorsko ’ primorski Amfilohije, odžao je sinoć na Fakultetu tehničkih nauka predavanje na temu ’ Nauka i vera’.

Mitropolit je govorio o životu i delu velikog srpskog ali i svetskog naučnika Nikole Tesle. “Nikola Tesla, kao dete iz svešteničke porodice, u velikoj je meri rastao pod uticajem majke. Majka Đuka, iako nepismena, imala je izuzetno jak uticaj na mladog Teslu. Razvila je u njemu ljubav prema narodnoj tradiciji i poeziji, ’ kazao je mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije.  Mitropolit Amfilohije, podseća na neka saznanja da je Nikola Tesla imao dar predskazanja, sva su mu se dela i eksperimenti, javljali u predviđanjima. Podsetivši na Teslina naučna dostignuća i otkrića koja su promenila ljudsku stvarnost mitropolit Amfilohije, ocenio je Nikolu Teslu kao jednog od možda najznačajnijih i najinteresantnijih u istoriji evropske civilizacije. “Mada je o Tesli mnogo pisano, njegov život i delo, ipak su tajna, jer Tesla je život proveo kao pustinjak, ’ kaže on.  “Nije slučajno da je on nazivan naučnim svecem i usamljenikom. On je bukvalno na monaški način žrtvovao sebe i primio sebe za dobrobit čovečanstva otkrivajući zakonitosti same prirode i primenjujući ih na realni ljudski život ’, istakao je Amfilohije. “Kao sin sveštenika, podvižnik, Nikola Tesla zaslužuje da bude propisno pogreben, da kao hrišćanin bude sahranjen, a ne da njegov pepeo bude pohranjen u staklenoj kugli u muzeju’, kaže mitropolit Amfilohije. Mitropilit Amfilohije pozvao je profesore Fakulteta tehničkih nauka, u čijem se prostoru tribina i održavala, ali i građanstvo Kosovske Mitrovice, da podrže inicijativu da Nikola Tesla bude sahranjen kraj hrama Svetog Save na Vračaru.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018