Vesti

Mitropolit Amfilohije-predavanje “Nauka i vera”

Mitropolit crnogorsko ’ primorski Amfilohije, odžao je sinoć na Fakultetu tehničkih nauka predavanje na temu ’ Nauka i vera’.

Mitropolit je govorio o životu i delu velikog srpskog ali i svetskog naučnika Nikole Tesle. “Nikola Tesla, kao dete iz svešteničke porodice, u velikoj je meri rastao pod uticajem majke. Majka Đuka, iako nepismena, imala je izuzetno jak uticaj na mladog Teslu. Razvila je u njemu ljubav prema narodnoj tradiciji i poeziji, ’ kazao je mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije.  Mitropolit Amfilohije, podseća na neka saznanja da je Nikola Tesla imao dar predskazanja, sva su mu se dela i eksperimenti, javljali u predviđanjima. Podsetivši na Teslina naučna dostignuća i otkrića koja su promenila ljudsku stvarnost mitropolit Amfilohije, ocenio je Nikolu Teslu kao jednog od možda najznačajnijih i najinteresantnijih u istoriji evropske civilizacije. “Mada je o Tesli mnogo pisano, njegov život i delo, ipak su tajna, jer Tesla je život proveo kao pustinjak, ’ kaže on.  “Nije slučajno da je on nazivan naučnim svecem i usamljenikom. On je bukvalno na monaški način žrtvovao sebe i primio sebe za dobrobit čovečanstva otkrivajući zakonitosti same prirode i primenjujući ih na realni ljudski život ’, istakao je Amfilohije. “Kao sin sveštenika, podvižnik, Nikola Tesla zaslužuje da bude propisno pogreben, da kao hrišćanin bude sahranjen, a ne da njegov pepeo bude pohranjen u staklenoj kugli u muzeju’, kaže mitropolit Amfilohije. Mitropilit Amfilohije pozvao je profesore Fakulteta tehničkih nauka, u čijem se prostoru tribina i održavala, ali i građanstvo Kosovske Mitrovice, da podrže inicijativu da Nikola Tesla bude sahranjen kraj hrama Svetog Save na Vračaru.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017