Vesti

Jakup Krasnići pozvao političke partije na korektnost

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići pozvao je sve političke aktere da tokom kampanje pokažu svoju političku zrelost i odgovornost „koja je u interesu države i budućnosti“.

Krasnići je ocenio da su ovi izbori još jedan test demokratije za Kosovo. Kazao je da su nakon prošlih izbora koji su, od strane međunarodnih posmatrača ocenjeni kao izbori sa visokim stepenom demokratije, svi politički subjekti dužni da to i na ovim izborima potvrde. “Značaj ovih izbora je višestruk. Pozivam sve političke stranke da izbornu kampanju vode u skladu sa važećim zakonom i propisima, bez podsticanja i izazivanja mržnje i netrpeljivosti’, naveo je Krasnići u poruci upućenoj kosovskim političkim partijama, koju prenosi list Koha Ditore. I koalicija NVO “Demokratija u akciji’ takođe je pozvala sve političke subjekte da pokažu zrelost u obezbeđivanju slobodnih i transparentnih izbora. Lider koalicije Ismet Krueziju kazao je da će članovi “Demokratije u akciji’ posmatrati ceo izborni proces. „Demokratija na delu je rasporedila 70 posmatrača koji će pratiti izbornu kampanju, kao i 63 posmatrača zaduženih za nadgledanje finansijskih troškova izborne kampanje. Na dan izbora će biti angažovano oko 5.000 posmatrača koji će nagledati glasanje i brojanje glasova“, kazao je Krueziju.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018