Vesti

R. Nedeljković: Policija da rasvetli incidente na severu

Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga i predsednici opština na severu Kosova i Metohije osudili su poslednje incidente na severu pokrajine i od policije zatražili rasvetljavanje svih krivičnih dela kako bi se izbegle političke polemike oko motiva, izvršilaca i nalogodavaca.

Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je posle sastanka sa komandirima policijskih stanica na severu Kosova da u ovom trenutku srpskoj zajednici ne odgovaraju ekcesne situacije, ali da destabilizacija na severu pokrajine odgovara Prištini i jednom delu međunarodne zajednice. Nedeljković je istakao da, iako je EULEKS-u data podrška da pojača aktivnosti na severu Kosova i da se bori protiv svakog vida kriminala, posle dva meseca nema rezultata. ’Nema rasvetljenih krivičnih dela, nema privedenih lica. Kriminal se ne rasvetljava na taj način. Svi znamo na koji način se treba boriti protiv kriminalaca i onih lica koja u ovom trenutku pokušavaju da destabilizuju sever Kosova i Metohije’, istakao je on. Nedeljković je rekao da ne može da zna ko su izvršioci krivičnih dela, dodajući da je mnogo bitnije da se otkrije ko je nalogodavac i kome odgovara da se na severu Kosova ’dešava ovo što se dešava’. On je pozvao Srbe i nealbance da bojkotuju vanredne parlamentarne izbore na Kosovu, raspisane za 12. decembar. Nedeljković se nada da međunarodna zajednica neće otvoriti biračka mesta u policijskim stanicama na severu pokrajine.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018