Vesti

D. Milović: Očekujem da Srbi iz Zvečana bojkotuju izbore

Predsednik opštine Zvečan, Dragiša Milović predložio je juče šefu UNMIK-a Lambertu Zanijeru formiranje posebne istražne regionalne jedinice koja bi se bavila otkrivanjem počinilaca bombaških napada u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu u poslednje vreme.

„Osnovno sumljamo da oni možda nisu sposobni ili ne žele da otkriju počinioce tog dela. Zanijer je rekao da će to preneti i u Briselu i zajedno sa EULEKS-om razmotriti ovaj naš zahtev“, kazao je Milović nakon sastanka. Zanijeru je takođe prenet stav da izbori koje raspisuje Priština nisu prihvatljivi i da se očekuje da Srbi na severu Kosova na te izbore neće izaći. Milović smatra da na severu Kosova neće biti moguće otvariti biračka mesta u državnim institucijama kao što su škole. On je istakao da je neprihvatljivo da neko iz Prištine pokuša da otvori biračko mesto i u prostorijama policijske stanice u Zvečanu te da se tako nešto neće dozvoliti. Sa druge strane, kazao je on, niko neće sprečavati Albance da glasaju u svojim selima na području zvečanske opštine. Šef UNMIK-a, Lamberto Zanijer, izjavio je u Zvečanu da UN podržavaju  politički proces budućeg dijaloga Beograda i Prištine i biće uključeni u njega. Zanijer je istakao da je u kontekstu tog budućeg dijaloga  važno da se razmotre sva pitanja bitna za lokalno stanovništvo i da se misija UN postara da ta pitanja budu uključena u dijalog. Šef UNMIK-a je rekao da svako ima pravo da se opredeli hoće li glasati ili ne  na izborima i da ljude ne treba sprečavati da izvrše svoje građansko pravo. Na sastanku su takođe razmotrena pitanja vladavine prava. Zanijer je takođe naglasio da  je stav UN da proces povratka mora biti balansiran, dvosmeran i zasnovan na dijalogu.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018