Vesti

Ni nakon 10 godina nema sveobuhvatne strategije za povratak

U izveštaju OEBS-a, “Reagovanje opština na raseljenost i povratak”, navedeno je da je napredak koje su opštine ostvarile u izradi opštinskih strategija u cilju pomoći raseljenim licima i povratnicima ograničen i razlikuje se “od opštine do opštine”.

OEBS je uočio niz problema u pripremi i sprovođenju strategija i programa za raseljena lica i povratnike na lokalnom nivou. Među njima su slaba politička posvećenost, nedovoljna finansijska sredstva, nepostojanje koordinacije i saradnje između institucija na centralnom i lokalnom nivou. Šef misije OEBS-a na Kosovu, Verner Almhofer kazao je da bezbedan povratak raseljenih lica u njihove domove predstavlja osnovno pravo koje doprinosi stabilnim multietničkim društvima. On dodaje da ima puno osoba koje su raseljene i bez adekvatne zaštite. “Izveštaj pokušava da se usredsredi na reakciju opština zato što opštine imaju ključnu ulogu u povratku i reintegraciji na lokalnom nivou. Neke opštine su uložile napore da podrže povratak, dok se u nekim opštinama to sprovodi delimično’, kazao je Almhofer. Direktor odeljenja za ljudska prava i zajednice pri misiji OEBS-a, Mihael Mors, kazao je da kosovske instituciju imaju glavnu dužnost da obezbede zaštitu i pomoć izbeglicama, raseljenim licima i povratnicima i moraju stvoriti okruženje koje pogoduje održivom povratku i reintegraciji. On je naveo da opštine moraju da primene i izrade godišnju stratregiju i da su  samo neke opštine izradile svoje strategije dok većina to nije učinila. „Glavni izazov je slaba politčika posvećenost procesu povratka. Samo ukoliko imamo dovolju posvećenost političkih subjekata na lokalu strategija će dati rezultate“, kazao je Mors. Odlazeći ministar za povratak i zajednice Saša Rašić predstvljajući izveštaj OEBS-a, kazao je da su opštine najvazniji akteri u procesu povratka raseljenih. “Postoje opštine koje mogu odgovoriti određenim izazovima i sa kojima smo vrlo zadovoljni. I pored incidenata koji su se desili u opštini Istok i koji su lokalnog karaktera, proces povratka nije zaustavljen’, kazao je RašićOn je naveo da bezbednost danas nije najveći problem povratka na Kosovo već integracija nakon povratka kao i socijalna i ekonomska situacija. “Uzurpirana imovina predstavlja veliki problem i njenim vraćanjem na koriščenje pravim vlasnicima pospešio bi se proces povratka. Pristup javnim službama i nezaposlenost su takođe problemi’, dodao je Rašić. U smeru izgradnje opštinskih kapaciteta, Ministarstvo za zajednice i povratak razvilo je program implementacije u osam kosovskih opština - Peć, Istok, Klina, Kosovo Polje, Gnjilane, Obilić, Orahovac i Uroševac. Projekte za povratak i reintegraciju uglavnom vode Ministarstvo za zajednice i povratak i međunarodne organizacije.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018