Vesti

Hilari Klinton: Objavljivanje dokumenata napad na SAD

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da je objavljivanje dokumenata na Vikiliksu napad ne samo na SAD nego i na međunarodnu zajednicu.

„Sjedinjene Države snažno osuđuju ovo nezakonito otkrivanje poverljivih podataka. Time su dovedeni u opasnosti ljudski životi, naša nacionalna bezbednost je ugrožena, a time se podrivaju naši napori u radu sa drugim državama na rešavanju naših zajedničkih problema“, kazala je Klintonova.  U pisanoj izjavi dostavljenoj KIM radiju navodi se da američka administracija koristi jednu ogromnu inostranu politiku koja za cilj ima „unapređenje američkih nacionalnih interesa i vođenje sveta u rešavanju najkomplikovanijih izazova našeg vremena, od sređivanja svetske ekonomije, preko osujećivanja međunarodnog terorizma, do zaustavljanja širenja oružja za masovno uništenje, pa sve do sprovođenja ljudskih prava i univerzalnih vrednosti“.  „Da budemo jasni: ovo razotkrivanje nije samo napad na interese inostrane politike Amerike. Ovo je napad na međunarodnu zajednicu – na saveze i partnerstva, razgovore i pregovore, kojima se čuva globalna bezbednost i unapređuje ekonomski napredak“, navela je državna sekretarka SAD-a.    Klintonova nije komentarisala, niti potvrdila navode da su ukradene i depeše Državnog sekretarijata. „Mogu reći da Sjedinjene Države duboko žale zbog objavljivanja bilo kakvih podataka koji su poverljivi, uključujući i privatne razgovore sa našim inostranim kolegama ili lične procene i zapažanja naših diplomata. Želim da jasno stavim do znanja da se naša zvanična inostrana politika ne utvrđuje na osnovu ovih poruka, već ovde u Vašingtonu. Naša politika se nalazi i u javnim dokumentima, na način koji se odražava u našim izjavama i našim aktivnostima svuda u svetu“.  Državna sekretarka je dodala da su preduzeti agresivni koraci kako bi one koji su ukrali ove podatke proglasili odgovornima.  „Naredila sam da se posebne akcije sprovedu unutar Državnog sekretarijata uz dodatne nove bezbednosne procedure u Ministarstvu odbrane i drugde kako bi se zaštitili podaci Državnog sekretarijata da se ovakav bezbednosni propust ne sme i ne može dogoditi ikada više“, kazala je Klintonova.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018