Vesti

Nastavlja se dobra saradnja KFOR-a i Vojske Srbije

Komandant KFOR-a, general major Erhard Biler i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general potpukovnik Miloje Miletić, danas su u Nišu održali sastanak Zajedničkih implementacionih komisija (ZIK).

ZIK sastanci se od 1999. godine redovno održavaju između različitih nivoa vojnih organa KFOR-a i Vojske Srbije, u skladu sa dužnostima koje proizilaze iz “Kumanovskog sporazuma’. General Biler je upoznao generala Miletića o trenutnoj situaciji u KFOR-u i o planovima za smanjenje i reorganizaciju jedinica KFOR-a. “KFOR će ostati posvećen svojoj misiji pružanja bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja širom Kosova. U vezi toga, KFOR će nastaviti da sarađuje sa EULEKS-om i Kosovskom policijom’, kazao je Biler. U saopštenju KFOR-a, dostavljenom KIM radiju, kaže se da su generali saradnju KFOR-a i Vojske Srbije ocenili kao veoma dobru, visoko profesionalnu i zasnovanu na obostranom poštovanju. Primeri te uspešne saradnje su jednovremene patrole duž administrativne linije razgraničenja, ili razmene bezbednosnih informacija duž administrativne linije razgraničenja između multinacionalnih borbenih grupa KFOR-a i brigada Vojske Srbije, kao i sveukupna saradnja Zajedničkih implementacionih komisija. Na sastanku je zaključeno da se neke kriminalne aktivnosti duž linije razgraničenja, kao što su krijumčarenje, ilegalni emigranti ili nelegalna seča šuma, mogu rešavati uz profesionalnu saradnju bezbednosnih snaga sa obe strane i uz jednovremene patrole duž administrativne linije razgraničenja. “Opšte stanje duž administrativne linije razgraničenja je i dalje mirno i stabilno’, navedeno je u saopštenju. General Miletić i general Biler su se složili oko nastavka i daljeg razvoja saradnje obe strane i oko poboljšanja komunikacije između odgovarajućih nivoa KFOR-a i Vojske Srbije.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018