Vesti

Teodosije novi episkop Eparhije raško-prizrenske

Episkop lipljanski Tedosije izabran je za novog vladiku Eparhije raško-prizrenske, odlučeno je na zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Kako prenosi FoNet, odluku Sabora SPC saopštio je episkop bački Iriner, koji je kazao da je episkop lipljanski Teodosije izabran umesto episkopa Artemija, a koji je na majskom Saboru trajno razrešen dužnosti i dobio status umirovljenog episkopa. Episkop Irinej je u izjavi novinarima u Patrijaršiji saopštio da je po penzionisanju episkopa Artemija uloga administratora najpre poverena umirovljenom episkopu zahumsko-hercegovačkom Atanasiju, a potom mitropolitu crnogorsko-promorskom Amfilohiju, ali to stanje ’ne može da traje do beskonačnosti’. ’Potrebno je da ta eparhija diše punim plućima i živi punim životom, pogotovu što je suočena sa mnogobrojnim problemima i teškim izazovima i zato je Sabor smatrao da je potrebno da se ta eparhija popuni redovnim episkopom’, istakao je episkop Irinej. Episkop Irinej je istakao da je crkva na odgovoran način počela razgovore o prilagođavanju stanja eparhija ’u skladu sa izazovima našeg trenutka i novih crkvenim potrebama’. Prema njegovim rečima, ti razgovori su započeti kako bi se u budućnosti izašlo u susret potrebama vernika, jer je zbog posledica migracija i ’teških i surovih događaja došlo do poremećaja u broju stanovništva naših eparhija’. ’Sabor bi trebalo da pokuša da na što delotvorniji način organizuje crkveni život u našim eparhijama’, rekao je Irinej i dodao da su razgovori o prilagođavanju eparhija počeli pre Sabora i biće nastavljeni po njegovom okončanju.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018