Vesti

Galup: Albanci sa Kosova za Veliku Albaniju

Ideju stvaranja Velike Albanije podržalo je 81 odsto ispitanika Albanaca na Kosovu i Metohiji, 62 odsto u Albaniji i 51 odsto u Makedoniji, pokazuje najnovije istraživanje koje je za potrebe EU načinila agencija ’Galup’.

Suštinski, kako pokazuje istraživanje, Albanci podržavaju jedino ideju o ujedinjenju Albanije, Kosova i zapadne Makedonije, dok je na pitanje da li podržavaju uniju Kosova i Albanije potvrdno odgovorilo 33, 7 odsto ispitanika u Albaniji i 29, 2 odsto na Kosovu i Metohiji, prenose beogradski mediji. Istraživanje koje je za potrebe EU sproveo ’Galup’ prva je anketa o podršci stvaranju Velike Albanije u proteklih desetak godina. Prethodno je Međunarodna krizna grupa 2004. godine objavila manje istraživanje te vrste, prema čijim je rezultatima ujedinjenje svih teritorija na kojima Albanci čine većinu podržavala petina ispitanika. ’Velika Albanija’ ili ’Prirodna Albanija’ kako je pristalice zovu u poslednje vreme, obuhvata Albaniju, Kosovo, zapadnu Makedoniju, jug Srbije i delove Crne Gore i Grčke, prenosi Srna.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018