Vesti

Posmatrači iz EU i NVO-a nadgledaju kosovske izbore

Parlamentarne izbore na Kosovu 12. decembra nadgledaće posmatrači iz Evropske organizacije za nadzor izbora “Enemo” i koalicija nevladinih organizacija, piše štampa u Prištini.

Prištinski dnevni listovi navode da će i Kancelarija specijalnog izaslanika Evropske unije na Kosovu formirati ekipu diplomata koji će nadgledati izbore. Prema pisanju lista “Koha ditore’, pored tih ekipa, izbore će nadgledati i grupa evropskih parlamentaraca koju će, kako se očekuje, predvoditi predsedavajući delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope u Evropskom parlamentu Eduard Kukan. Portparol Kancelarije specijalnog predstavnika EU na Kosovu Julija Ruter rekla je da predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu tesno sarađuju sa tom kancelarijom kako bi se obezbedilo koordinisano diplomatsko posmatranje izbora u svim delovima Kosova. Prema njenim rečima, s predstavnicima zemalja EU koje su priznale Kosovo u Prištini je u toku razmatranje i drugih mogućih načina angažovanja tokom izbora, naglašavajući da se nastavljaju konstultacije sa “međunarodnim partnerima i institucijama Kosova’.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018