Vesti

V. Jeremić: Priština još uvek nespremna za dijalog

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da Priština nije još uvek spremna za dijalog sa Beogradom i da će tako biti do završetka parlamentarnih izbora na Kosovu.

Vuk Jeremić je ponovio da je Vlada Srbije bila jedinstvena u stavu da Srbi ne izađu na parlamentarne izbore na Kosovu, prenosi Tanjug.   „Izbori nisu raspisani u skladu za Rezolucijim 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija po kojoj može da ih raspiše samo šef UNMIK-a, što on nije uradio“, izjavio je ministar Jeremić.   Jeremić je istakao da je stav zvaničnog Beograda jasan i ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. „Borićemo se svim diplomatskim i političkim sredstvima za pronalaženje kompromisnih i racionalnih rešenja“, poručio je šef srpske diplomatije.   Ministar Jeremić je takođe izneo da će razgovori Beograda i Prištine „biti pod kišobranom UN, uz posredovanje EULEKS-a, vodeći računa da status Kosova i Metohije mora biti u skladu s Rezolucijom 1244 iz 1999. godine“.   „Posle presude Međunarodnog suda pravde i donošenja Rezolucije u Generalnoj skupštini UN, mnogi su u svetu očekivali da će doći do masovnog priznavanja nezavisnosti Kosova. Svedoci smo da se to nije desilo“, primetio je on.   Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je ponovio da će Srbija i dalje blokirati članstvo Kosova u raznim međunardnim organizacijama.  

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018