Vesti

Srbi podeljeni oko izlaska na izbore

Uprkos stavu Vlade u Beogradu da se nisu stekli uslovi za učešće kosovskih Srba na izborima koji će biti održani 12. decembra, prijavilo se čak osam političkih partija iz srpske zajednice. Politički predstavnici Srba sa severa i centralnog Kosova suprotstavljeni u stavovima povodom izlaska na izbore.

Serija incidenata prethodnih meseci u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, a u kojima su meta napada uglavnom bili Srbi koji sarađuju sa kosovskim institucijama, nameće pitanje da li su ovi napadi politički motivisani i da li su Srbi sa severa Kosova, zbog eventualnog učesća na kosovskim izborima, izloženi pritiscima od strane lokalne zajednice. Državni sekretar u Ministartsvu za Kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović, za Kontakt Plus radio kaže da pritisci takve vrste na severu Kosova ne postoje i naglašava da je stav Vlade Srbije jedini odlučujući faktor zbog koga Srbi sa severa Kosova ne žele da učestvuju na kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima. ’Taj strah od njihovih intervencija i naš izgrađen mentalitet koji se gradi od 1999. godine su glavne smetnje što se neće dogoditi bilo kakvo glasanje na severu, a ne zastrašivanje. To je osnovni razlog, ali ako je politika ista nećemo primenjivati bilo kakve sankcije na one koji drugačije misle, a to neće ni biti potrebno kada je sever u pitanju’, ocenio je Ivanović. Od kosovskih Srba prijavu Centralnoj izbornoj komisiji, među prvima, podnela je Jedinstvena srpska lista sa svojih 56 kandidata koju čine predstavnici vlasti i opozicije. Nju će najverovatnije predvoditi predsednica NVO ’Evropski pokret Srba’ Rada Trajković. Ona u izjavi Kontakt plus radiju ističe da ’na žalost na severu Kosova postoji kontinuitet političkih diverzija’ za ljude koji drugačije misle. ’Meni je žao što političko liderstvo Srba sa severa Kosova svi do jednoga nemaju dovoljno hrabrosti i mudrosti da stanu u zaštitu ljudima koji drugačije misle, jer braneći njih ne brane njihovu politiku već brane ono što treba da bude naša budućnost, a to su demokratija i evropski standardi’, istakla je Trajkovićeva. Predsednik opštinskog Odbora DS-a, Marko Jakšić, smatra da Srbi neće izaći na kosovske izbore i da zastrašivanja istih na severu Kosova nema jer njihovo učesće ne može da im poboljša položaj na prostoru južne srpske pokrajine. ’Priča oko toga da postoji zastrašivanje ne stoji. Ja ne znam a nisam ni čuo da je bilo ko kome pretio da izađe na izbore. Mislim da postoji visoka svest Srba na severu Kosova i Metohije i da se iz tog razloga neće pojaviti na kosovskim izborima i na taj način ćemo zaštiti naše političke, državne i nacionalne ciljeve’, kazao je Jakšić. U međuvremenu preko 100 javnih ličnosti u Beogradu je potpisalo apel Helsinškog odbora za ljudska prava kojim se kosovski Srbi pozivaju da učestvuju na predstojećim izborima.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018