Vesti

G. Avramović: Institucionalni pritisak na slobodni medij

Povodom isključenja struje KIM radiju, glavni i odgovorni urednik KIM radija Goran Avramović izjavio je da je potpuno neverovatno da se jedna radio stanica praktično odseče sa električne mreže bez prethodnog upozorenja.

’Makaze nikada nisu dobro rešenje. Ukoliko probleme računa za utrošena dobra, institucije i korisnici nisu u stanju da reše dogovorom, bojim se da su perspektive građanskog društva na Kosovu i Metohiji nikakve’. „Pošto se ovo desilo, neodgovorni ljudi bi mogli da otvore razne teorije zavere i da se pitaju kome odgovara ovako nešto, pogotovo u ovom trenutku. Kao profesionalci, mi to nećemo da radimo, ali ćemo podsetiti da postoje razni glasovi koji kažu da, nažalost, postoji jedna vrlo opasna stvar na KiM, a ona se zove teror institucija“, kazao je Avramović i ocenio da isključenje struje KIM radiju može da se okarakteriše kao „pritisak i teror institucija’. “Dodatnu opasnost predstavlja pritisak na slobodne medije’, naglasio je Avramović. Glavni urednik ovog medija je dodao da je neshvatljivo da se to događa KIM radiju, koji je jedan od retkih glasova koji u ovom trenutku idu sa Kosova i Metohije, kako ka Prištini, tako prema međunarodnoj zajednici i centralnoj Srbiji. „Podsetio bih sve ljude da mi, iako predstavljamo lokalni medij, delujemo globalno i smatramo da je naš rad važan, te da ovakav način opstruiranja rada u ovom trenutku nikome ne čini dobro i može da predstavlja veliki problem, jer je pitanje kako će naša zajednica i kako će naši sugrađani i susedi tu da reaguju“, rekao je Avramović. Avramović je napomenuo da KIM radio uredno izmiruje sve račune. „Isključenje radio stanice sa električnog napajanja zbog nekakvog duga od 130 evra, koji je rotiran na prethodnu godinu, a pritom bez nikakve najave i nikakvog upozorenja je potpuno neverovatno. Da smo znali da postoji nekakav dug, mi bi dug izmirili, jer dugove uredno, posebno za električnu energiju, izmirujemo“, kazao je Avramović. Glavni i odgovorni urednik KIM radija pozvao je sve kolege novinare da se „jasno odrede prema ovoj situaciji“.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018