Vesti

Sabor SPC sutra počinje zasedanje

Sabor Srpske pravoslavne crkve, koji počinje sutra, raspravljaće o odnosu umirovljenog episkopa Artemija prema saborskim odlukama i shvatanju crkvenog poretka, saopšteno je iz SPC.

U odgovoru na dopis umirivljenog episkopa Artemija od 13. novembra patrijarh Irinej je, kako je objavljeno na sajtu SPC, naveo da ne postoji nijedan razlog za reviziju odluke Svetog arhijerejskog Sabora SPC kojom je Artemije razrešen dužnosti episkopa raško-prizrenskog. ’Vaša nekanonska aktivnost posle njenog stupanja na snagu, a naročito ovaj vaš poslednji dopis, dokazuje njenu apsolutnu opravdanost’, naveo je Irinej i dodao da nisu tačna Artemijeva ’olako izrečena i tendenciozna predviđanja završnog kaznenog čina koji treba da se odigra na Saboru u novembru’. “Umirovljeni Episkop Artemije, koji je svojeručno potpisao odluku Sabora SPC o svom trajnom razrešenju sa mesta episkopa raško-prizrenskog na Svetom Arhijerejskom Saboru u maju 2010, povukao je nakon četiri meseca svoj potpis sa ove saborske odluke i sam sebe proglasio ’Episkopom raško-prizrenskim u egzilu’ navodi se na sajtu SPC-a. “Podsećamo vas da u pravoslavlju ne postoji institucija samoproglašenog, vansaborskog i nadsaborskog mandatara Duha Svetog i verifikatora Njegovih odluka“, kaže patrijarh Irinej u odgovoru umirovljenom episkopu Artemiju. Patrijarh Irinej podsetio je umirovljenog episkopa Artemija da “se kanonska pitanja jerarhije ne rešavaju u medijima niti na ulicama’. “Vi iz svojih razloga nastavljate sa praksom koja ne priliči pravoslavnom arhijereju i koja podstiče raskolnički mentalitet kod izvesnog manjeg broja monaha i neobaveštenih vernika’. Penzionisani vladika Artemije i grupa monaha obavestili su pre tri dana SPC da će, ukoliko im se ne vrati Raško-prizrenska eparhija, osnovati ’novu crkvu’. Povod za ovo pismo, koje je Artemije napisao u ’egzilu u manastiru Šišatovac’ Svetom sinodu, je, kako navodi, ’privremena zabrana sveštenodejstava’. Drugo redovno jesenje zasedanje Sabora SPC sutra će početi služenjem svete arhijerejske liturgije u manastru Svetog Arhangela Mihaila u Rakovici. Posle liturgije biće služen parastos  povodom godišnjice od upokojenja blaženopočivšeg patrijarha Pavla.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018