Vesti

Potpisan Kodeks ponašanja političkih partija

Predstavnici političkih partija, koje učestvuju na vanrednim parlamentarim izborima na Kosovu, potpisali su danas Kodeks ponašanja, kojim se obavezuju na fer i transparentno nastupanje u izbornom procesu.

Kodeksom se partije obavezuju da neće primenjivati nijedan oblik pretnje, pritiska ili prinude na glasače, kao i da će voditi kampanju u skladu sa zakonom. Potpisivanje kodeksa ponašanja pozdravio je specijalni predstavnik EU na Kosovu, Piter Fejt, rekavši da su “slobodni, pravični i uređeni izbori najveći prioritet Evropske unije, a koji treba da ispune najviše međunarodne standarde’.   “Političke partije, kroz svoje ponašanje, imaju važnu ulogu u stvaranju dobrog okruženja za izbore. Poštovanje kodeksa ponašanja delima, kao i rečima, način je da se pokaže posvećenost evropskim integracijama’, rekao je Fejt u pisanoj izjavi dostavljenoj KIM radiju. Fejt je sve građane Kosova pozvao da iskoriste svoje demokratsko pravo da glasaju i izaberu predstavnike za koje misle da će najbolje raditi u javnom interesu. “Članovi zajednica, naročito srpske zajednice, imaju važnu priliku da dobiju veću zastupljenost na ovim izborima. EU, SAD i međunarodni partneri će pomagati proces tako što će obezbediti mehanizme za praćenje izbora“, rekao je Fejt.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018