Vesti

Gračanica: Počela izgradnja nove bolnice

U opštini Gračanica je postavljen kamen temeljac za izgradnju savremenog Kliničko bolničkog centra (KBC).

Na veb sajtu opštine Gračanica se navodi da je gradnju kliničko bolničkog centra pokrenulo rukovodstvo novoformirane opštine Gračanica, a finansira je kosovska vlada. U obezbeđivanju sredstava učestvovalo je i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku. Temelj KBC-a su položili gradonačelnik opštine Gračanica Bojan Stojanović i ministar za rad i socijalnu zaštitu Nenad Rašić. Gradonačelnik opštine Gračanica, Bojan Stojanović, rekao je da će izgradnja ovakve jedne zdravstvene ustanove poboljšati uslove života srpske zajednice i omogućiti opstanak na ovom prostoru. „Na dan lekarske slave Sv. Kozme i Damjana postavljen je temelj za objekat koji će poboljšati uslove života srpske zajednice, ali i opstanak na ovom prostoru. Biće to jedan od najsavremenijih objekata takve vrste u regionu, imaće 12 operacionih i interventnih sala, imaće sva odeljenja koja su potrebna da bi  jedan Kliničko bolnički centar funkcionisao’, rekao je Stojanović. On je naglasio da je ovo početak prve faze izgradnje KBC-a, a da je za narednu godinu planirano raspisivanje tendera za drugu, završnu fazu i da je tehnički potrebno 18 do 24 meseci za izgradnju ovog objekta, kao i to da će opština Gračanica obezbediti sredstva od pola miliona evra za medicinsku opremu koja će biti namenjena potrebama ove institicije. Prema idejnom planu ovaj savremeni objekat KBC-a će posedovati suteren, prizemlje, prvi i drugi sprat što će ukupno iznositi 7. 200 kvadratnih metara, a celokupna vrednost projekta iznosiće oko 4 miliona evra. Klinički centar će posedovati najsavremeniju laboratoriju za biohemiju, mikrobiologiju i transfuziologiju, zatim odeljenje za dijagnostiku, ginekologiju, hirurgiju, neurologiju, interno i pedijatrijsko odeljenje, operacione i interventne sale i 400 ležaja. U sklopu zgrade, na krovu je predviđen heliodrom  za hitne slučajeve.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018