Vesti

Priština još nije počela pripreme za pregovore

Odlazeća kosovska vlada nije počela nikakve pripreme za početak dijaloga sa Beogradom, a sva je prilika da će one uslediti tek po okončanju izbora i formiranja novog saziva skupštine i vlade, prenosi danas prištinski list ’Koha ditore’.

’Na istoj smo poziciji na kojoj smo bili i ranije. Razgovori počinju nakon opštih izbora na Kosovu i nakon konsolidacije vlade’, rekao je zamenik premijera Hajredin Kući. Da je Kosovo počelo pripreme za tehničke razgovore sa Srbijom, izjavila je u petak zamenica ministra inostranih poslova Kosova, Vljora Čitaku na sednici Saveta Bezbednosti UN u Njujorku. ’Vlada Kosova je započela pripreme za razgovore o tehničkim pitanjima’, rekla je Čitaku. Negirajući navode Čitakuove, zamenik premijera Hajredin Kući je ponovio pitanja o kojima je Priština spremna da ponudi svoju saradnju. ’Sa Srbijom se može razgovarati o pitanjima nestalih, katastarskih knjiga, transporta, ekonomske saradnje, informacijama o raznim pograničnim pitanjima’, rekao je Kući, i kako prenosi list, kategorički negirao da će Priština bilo kada razgovarati sa Beogradom o političkim pitanjima. ’Ni pod kojim uslovima se neće govoriti o statusu niti o unutrašnjoj organizaciji, ni sada niti posle izbora, niti bilo kada’, dodao je Kući i naveo da ’ne treba stvarati iluziju da bi teme mogle da budu promenjene’.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018