Vesti

Svečano proslavljena slava u Zočištu

U manastiru Sv. Vrača u Zočištu juče je svečano proslavljena slava Svetih besrebrenika Kozme i Damjana. Episkop Teodosije je potom posetio srpske starice koje žive u Đakovici.

Vikarni episkop lipljanski Teodosije služio je juče liturgiju u manastiru Zočište, gde je svečano proslavljena zimska slava Sv. besrebrenika Kozme i Damjana. Episkopu Teodosiju sasluživali su protojerej-stavrofor Milenko Dragićević, iguman crnorečki protosinđel Jovan, jeromonah Aleksej iz manastira Sv. Jovana, jeromonah Andrej i jerođakon Petar iz manastira Visoki Dečani, uz prisustvo oko 200 vernika. “Protosinđel Jovan crnorečki govorio je u besedi o čudima koje su činili i još čine Sv. Vrači. Protosinđel Jovan je i sam služio Bogu u ovoj svetinji pre rata i razvio živu duhovnu aktivnost među vernim narodom’, navodi se u saopštenju eparhije raško prizrenske. Nakon liturgije episkop Teodosije je presekao slavski kolač i čestitao slavu igumanu manastira protosinđelu Stefanu i njegovoj bratiji, obrativši se prisutnom vernom narodu besedom u kojoj je govorio o životu Sv. besrebrenika i obnovi manastira Zočište. Vladika je naglasio da manastir opet vrši svoju misiju preko obnovljenog bratstva na čelu sa ocem Stefanom i da predstavlja veliku potporu narodu u ovom delu Metohije. Nakon proslave u manastiru Zočište, episkop Teodosije posetio je srpske starice koje žive blizu hrama Presvete Bogorodice u Đakovici. Iz eparhije je saopšteno da se ulažu ogromni napori za  za obnovu ovog hrama, crkva je već gotovo sasvim završena i postavljen je novi mermerni pod. Uskoro će ovaj hram biti i osveštan. Stari hram je u martovskom pogromu 2004. godine u potpunosti zapaljen i razoren.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018