Vesti

EULEKS: Marnjak posetio Gnjilane

U cilju upoznavanja sa funkcionisanjem EULEKS-a na terenu, šef misije Evropske unije na Kosovu Gzavije de Marnjak posetio je region Gnjilana.

Marnjak se, krajem prošle nedelje u Gnjilanu, susreo sa osobljem EULEKS-a iz tri odseka kao i sa njihovim kolegama iz lokalnih zajednica, objavljeno je na veb sajtu EULEKS-a. Regionalni administrativni koordinator za region Gnjilana Mišel Sabatini, u prostorijama EULEKS-a u ovom gradu, kratko je obavestila Marnjaka o radu i izazovima sa kojima se suočava EULEKS. „Mnogo mi je lakše da razumem misiju ukoliko obiđem i razgovaram sa članovima EULEKS-a i saslušam šta imaju da mi kažu“, rekao je Marnjak. On je ovom prilikom predstavio svoje viđenje prioriteta misije EU: ponovno uspostavljanje vladavine zakona na severu Kosova, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i sprovođenje nadgledanja, praćenja i savetovanja. Šef EULEKS-a se susreo i sa Regionalnim direktorom Kosovske policije Elminom Mahmuti sa kojom je razgovorao o saradnji dve organizacije. Mahmuti je rekla da je saradnja policije tog regiona i EULEKS-a veoma dobra, napomenuvši da su „odnosi između različitih zajednica veoma dobri i da nije bilo većih međuetničkih incidenata“. Svoju posetu Gnjilanu, Gzavije de Marnjak je okončao posetom Okružnom sudu i susretom sa EULEKS-ovim i lokalnim tužiocima i sudijama.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018