Vesti

G. Bogdanović: Vlada jedinstvena po pitanju Kosova

“Ako neko moje javno razumevanje za stav dela kosmetskih Srba tumači kao nezvaničnu podršku Vlade izlasku na izbore - neka bude tako”, izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, ističući da je stav Vlade Srbije da ne postoje uslovi da Srbi izađu na izbore, rezultat opsežnih konsultacija i analiza.

’Kada se uzme u obzir i predvečerje dijaloga, mi ne želimo da povlačimo potez koji bi možda bio shvaćen kao podrška ili priznanje nezavisnosti Kosova’, rekao je Bogdanović u razgovoru za Politiku. U objašnjenju šta znači ’nisu se stekli uslovi’, on navodi da s jedne strane, izbore organizuje entitet koji ne priznajemo, dok, s druge strane, međunarodna zajednica ovim izborima nije dala bilo kakav okvir koji bi bio prihvatljiv za srpsku zajednicu. “Vlada je kompaktna i jedinstvena u politici prema Kosovu i Metohiji’, izričit je Bogdanović, koji smatra da svaka stranka može da da svoje mišljenje, ali to ne znači da je vlada nejedinstvena. Bogdanović je naveo da razume stav predstavnika Srba koji smatraju da na izbore treba da izađu i da umesto da Priština postavlja nekoliko svojih ’kooperatvnih Srba’ oni treba da imaju svoje istinske predstavnike u kosovskim institucijama. ’Taj realni strah, posebno Srba južno od Ibra, apsolutno razumem. Ako neko moje javno razumevanje za stav dela kosmetskih Srba tumači kao nezvaničnu podršku vlade- neka bude tako. Međutim, moj stav proizlazi iz teškog položaja kosmetskih Srba i sopstvenog demokratskog potencijala’, napomenuo je Bogdanović. On je podvukao da svi u vladi smatraju da nikoga ko izađe na te izbore ne treba sankcionisati. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištini, ministar za Kosovo i Metohiju smatra da je važno da on što pre počne i to u konstruktivnoj atmosferi. ’Krenućemo od lakših ka težim i složenijim pitanjima i svako pitanje će doći na red, pa i status. Ali sve u svoje vreme. Nema zabranjenih tema’, smatra Bogdanović. On je ocenio da albanski političai na Kosovu više nemaju toliko jaku podršku međunarodne zajednice, kao što su imali u Beču 2006. i 2007. godine, ’kada su imali unapred obećan ishod’. ’Međutim, posle usvajanja rezolucije u saglasnosti sa EU stvari se menjaju. Neću reći da idu u našu korist, ali svakako se ide ka stvaranju normalnih uslova za vođenje dijaloga’, zaključio je Bogdanović.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018