Vesti

Lepo vreme u novembru pogoduje respiratornim infekcijama

Nestabilno vreme, povećana vlažnost vazduha i za ovo doba godine, visoke temperature, pogoduju respiratornim infekcijama. Broj pacijenata sa simptomima prehlade u Domu zdravlja u Zvečanu ove nedelje je znatno povećan.

Sezona respiratornih infekcija je krenula sredinom prošlog meseca, pacijenata sa simptomima prehlade je sve više, a veći deo njih su deca, kaže za Kontakt Plus radio pedijatar zvečanskog Doma zdravlja dr Gordana Radovanović. ’Temperaturne oscilacije, vlažnost vazduha i sve ostalo pohoduje razvoju i razmnožavanju virusa i virusnih infekcija kod dece, tako da je broj virusnih infekcija porastao, naročito u ovoj nedelji. To se kod dece reflektuje povišenom temperaturom, malaksalošću, gubitkom apetita, gušoboljama i često upalom pluća’, istakla je dr Radovanović. Samo zvečanskoj pedijatriji ove nedelje javilo se oko 400 mališana. Od toga 250 njih imalo je simptome prehlade. Dr Radovanović ističe da je najbolji način zaštite biti dalje od većih grupa i izbegavati kontakt sa obolelima. ’Dete treba redovno hraniti, pojiti, davati vitamine u umerenim količinama, normalno ga oblačiti i često izvoditi napolje na čist vazduh, znači da dete bude što manje u zatvorenom prostoru i u kontaktu sa bolesnom decom’, kaže dr Radovanović. Upozorava da se ukoliko se dete razboli, treba obratiti lekaru, a ne, što je kod nas čest slučaj, detetu davati antibiotike na svoju ruku. ’Ukoliko se desi da oni detetu daju antibiotsku terapiju na svoju ruku, to uglavnom bude pogrešno. Antibiotik bude prejak ili preslab za tu infekciju koju dete ima tako da se to koriguje, infekcija se obično produži, kao i samo lečenje i slabljenje imuniteta deteta, što na kraju završi većim iscrpljivanjem, odugovlačenjem oporavka deteta’, kaže dr Radovanović.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018