Vesti

Izbori na Kosovu 12. decembra

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići raspustio je Skupštinu Kosova i raspisao vanredne parlamentarne izbore za 12. decembar.

Iz Skupštine Kosova saopšteno je da je odluka o raspuštanju parlamenta doneta nakon što su poslanici juče izglasali nepoverenje vladi Hašima Tačija. Centralna izborna komisija na Kosovu će ukoro doneti operativni plan za prevremene izbore 12. decembra, a njime će biti precizirani kratki rokovi uključujući i vremenski period od deset dana koliko će političke partije imati na raspolaganju za predizbornu kampanju. Ubrzano angazovanje CIK-a usledilo je nakon odluke vršioca dužnosti predsednika Kosova Jakupa Krasnićija da raspiše izbore za 12. decembar i raspusti parlament, nakon što je juče u skupštini izglasano nepoverenje vladi Hašima Tacija. Vođena premijerom Tačijem, sada u ostavci, vlada je izabrana 9. januara 2008. godine sa 85 glasova za dok joj je na dan kada je pala legitimitet oduzelo 66 poslanika. Padu i raspuštanju vlade i skupštine je prethodila ostavka bivšeg predsednika Fatmira Sejdijua, 27. sepembra i izlazak DSK iz vladajuće koalicije 18. oktobra. “Predsedništvo i predsednik Skupštine Kosova nastavljaju sa radom do izbora novog saziva kako bi se održao kontinuitet u sprovoženju zakonodavnih odluka’, navodi se u saopštenju iz Skupštine Kosova.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017