Vesti

Izbori na Kosovu 12. decembra

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići raspustio je Skupštinu Kosova i raspisao vanredne parlamentarne izbore za 12. decembar.

Iz Skupštine Kosova saopšteno je da je odluka o raspuštanju parlamenta doneta nakon što su poslanici juče izglasali nepoverenje vladi Hašima Tačija. Centralna izborna komisija na Kosovu će ukoro doneti operativni plan za prevremene izbore 12. decembra, a njime će biti precizirani kratki rokovi uključujući i vremenski period od deset dana koliko će političke partije imati na raspolaganju za predizbornu kampanju. Ubrzano angazovanje CIK-a usledilo je nakon odluke vršioca dužnosti predsednika Kosova Jakupa Krasnićija da raspiše izbore za 12. decembar i raspusti parlament, nakon što je juče u skupštini izglasano nepoverenje vladi Hašima Tacija. Vođena premijerom Tačijem, sada u ostavci, vlada je izabrana 9. januara 2008. godine sa 85 glasova za dok joj je na dan kada je pala legitimitet oduzelo 66 poslanika. Padu i raspuštanju vlade i skupštine je prethodila ostavka bivšeg predsednika Fatmira Sejdijua, 27. sepembra i izlazak DSK iz vladajuće koalicije 18. oktobra. “Predsedništvo i predsednik Skupštine Kosova nastavljaju sa radom do izbora novog saziva kako bi se održao kontinuitet u sprovoženju zakonodavnih odluka’, navodi se u saopštenju iz Skupštine Kosova.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018