Vesti

39. dan bez telefonskog signala

Na Kosovu i Metohiji mobilna mreža srpskih operatera ne radi 39. dan. Iz Doma zdravlja Gračanica apeluju na nadležne da omoguće uspostavljanje telefonskog signala.

Kolektiv Doma zdravlja Gračanica je još jednom upozorio da prekid telefonskog signala južno od Ibra otežava život pacijentima, jer ne mogu da pozovu Službu za hitnu medicinsku pomoć, zbog čega je broj poziva drastično smanjen. “Napominjemo da je pre isključenja telefona, u septembru bilo 389. poziva za intervencije na terenu i 409. poziva pacijenata kojima je bio neophodan savet, dok je nakon isključenja telefona broj poziva za intervenciju u oktobru spao na 98 i 25 za savete’, kaže se u saopštenju. Na Kosovu i Metohiji, južno od reke Ibar ne funkcionišu mreže mobilne i fiksne telefonije, pošto su radnici Regulatorne agencije za telekomunikacije Kosova uz pomoć specijalnih policijskih snaga, uništili bazne stanice predajnika srpskih operatera. Na centralnom Kosovu fiksna telefonija radi u Gračanici i selima: Donja i Gornja Gušterica, Dobrotin i Livađe, dok su ostala srpska sela bez signala. Fiksna telefonija prekinuta je i u Kosovskom Pomoravlju. Predstavnici kosovskih vlasti su uklanjanje predajnika srpskih operatera na Kosovu i Metohiji počeli aprila ove godine, a novu akciju su srpoveli 26. septembra, kada je bez mobilne i fiksne telefonije ostalo više od 80.000 Srba.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018