Vesti

Jedinstvena srpska lista je (ne)moguća

Slobodan Petrović i Slaviša Petković složni su u oceni da bi jedinstvena srpska lista na predstojećim kosovskim izborima imala šanse da postane uticajni politički faktor.

Iako još uvek nema stava zvaničnog Beograda o izlasku Srba na kosovske izbore, predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović kaže da je njegova stranka spremna da bude nosilac jedinstvene srpske liste na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu. Petrović u izjavi KIM radiju kaže da je, poučen dosadašnjim iskustvom, teško očekivati da će doći do zajedničkog nastupa srpskog političkog korpusa sa Kosova, ali da je tako nešto dobrodošlo. „Uputili smo poziv svim političkim partijama, organizacijama i udruženjima da kao najorganizovanija stranka preuzmemo odgovornost i budemo nosilac jednog takvog procesa“, istakao je Petrović. Poslanik u Skupštini Kosova Slaviša Petković je takođe pesimista kada je u pitanju stvaranje jedinstvene srpske liste na predstojećim izborima, ali se slaže da bi veći broj srpskih poslanika predstavljao snažan politički faktor na Kosovu. „Nije realno očekivati da bi ti poslanici u budućem parlamentu mogli da opovrgnu deklaraciju o nezavisnosti Kosova, ali bi mogla da se izbori za poboljašanje uslova života ljudi“, smatra Petković koji je za poslanika izabran na listi Srpske demokratske stranke KiM.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018