Vesti

D. Janjić: Beograd nije predvideo dešavanja na Kosovu

„Sve vreme Srbi nisu bili predmet interesa ni Međunarodne zajednice ni kosovskih političara tako da se nakon pada vlade u položaju kosovskih Srba ništa neće promeniti“, smatra Dušan Janjić.

Komantarišući izglasavanje nepoverenja kosovskoj Vladi, koordinator Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić je u izjavi KIM radiju rekao da se ovim događajem Srbi koji učestvuju u kosovskim institucijama ponovo dovode u nezavidan položaj jer nemaju, kako navodi, ni novca ni vremena da se bolje organizuju. Najveći problem je, po Janjiću, to što Beograd nije predvideo ovu situaciju. „Beograd ni danas nema jasan stav i nije poznato da li će postojati neka državna lista ili ne. Sve liste koje žele da učestvuju treba da se prijave do prvog petka, a Beograd nema jasan stav, što znači da će kosovski izbori biti održani južno od Ibra, na severu verovatno ne. Beograd će zastupati taj nemušti odnos pa će Srbi u suštini učestvovati ali neće imati dovoljan broj glasova i s tim u vezi poslaničkih mesta“, procenjuje Janjić. On kaže da sadašnja politika Beograda neće pomoći Srbima na Kosovu. „Ostaje sada među Srbima da se postigne socijalni i politički konsenzus. Ko želi da živi na Kosovu mora da shvati da će u narednih pet godina postojati samo kosovske institucije, ali da će i dalje biti finansijske pomoći iz institucija Srbije. Po meni je to ključna odrednica za odluku ljudi na Kosovu šta da rade“, rekao je Janjić KIM radiju. On veruje da će nakon ovih izbora ojačati samo Hašim Tači. Zato, po Janjićevim rečima, međunarodna zajednica sve ovo toleriše jer želi da ima jednog sigurnog pregovarača sa Srbijom.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017