Vesti

Otvorena obnovljena bibloteka u Čaglavici

U Domu kulture u Čaglavici svečano je otvorena renovirana biblioteka.

Renoviranje biblioteke finansirala je švajcarska Razvojna agencija u Prištini, u saradnnjii sa  NVO “Omladinski centar’ i Narodnom bibliotekom iz Gračanice. Na ceremoniji otvaranja, direktorka biblioteke, Gordana Ničić, kazala je da se nada da će usluge ove ustanove, nakon renoviranja, biti mnogo kvalitetnije. “Danas, ova biblioteka je čista, lepa, moderna i privlačna za druženje. Ona sada nudi i više od pozajmljivanja knjiga. To je mesto za učenje i usavršavanje, sa internet vezom, gde bi učenik osim knjige mogao da dobije i više informacija’, kazala je ona. Menadžer “Omladinskog centra’, Nebojša Mitić, kazao je da je projekat obnove biblioteke iznosio sedam hiljada evra, a da je kompletno obnovljen pod, okrečeni su zidovi i popravljen krov. Prema njegovim rečima namera Omladinskog centra je bila da doprinese razvoju omladine, a pre svega očuvanju i unapređivanju kulture i jezika. “Ova biblioteka broji mali broj članova, ali se nadam i gotovo sam siguran da će ovakvi uslovi doprineti da se što veći broj dece javi i koristi usluge ove ustanove. Želim da pozovem decu i omladinu, roditelje i direktore škola, nastavnike, da daju život ovoj ustanovi i da ohrabruju omladinu i decu u korišćenju biblioteke’, rekao je Mitić. Zahvaljujući svima na doprinosu u obnovi biblioteke u Čaglavici, zamenik direktora Švajcarske razvojne agencije, Gvido Beltrani, je kazao da, renoviranjem, nisu podržali samo omladinu već i kulturu u potpunosti. “Kultura je važan elemenat u izgradnji ljudskog kapitala jednog naroda, ona pruža mogućnosti i šanse da se pokrenete i angažujete’, kazao je Beltrani i dodao da se nada da će biblioteka doprineti i poboljašanju srpske zajednice u Čaglavici. Biblioteka u Čaglavici, poseduje 5.000 naslova, stara je 25 godina i nikada do sada nije bila renovirana. Obnovljena biblioteka će posedovati i kompjutere sa internet vezom koji će doprineti i stvaranju elektronske arhive knjiga.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018