Vesti

Popis stanovništva na Kosovu koštaće 11 miliona evra?

Od 01-15. aprila 2011. godine na celoj teritoriji Kosova biće sproveden popis stanovništva.

Informaciju o datumu održavanja popisa stanovništva saopštila je juče novinarima ministar za državnu upravu Edita Tahiri, u intervjuu za KTV. Ona je poručila da “institucionalna kriza na Kosovu neće biti smetnja organizaciji popisa’.  U vezi sa tim Tahiri je uputila pismeni dopis kancelariji v. d. predsednika Kosova Jakupa Krasnićija u kome zahteva da u donošenju budućih odluka vezanih za stanovništvo bude uključena i odluka o početku sprovođenja popisa. Zakon o popisu stanovništva koji je izglasala Skupština Kosova, navodi sadržaj obrasca i način sprovođenja. Međutim, uz obrazac će se sada pridodati dodatna lista namenjena građanima čije porodice žive u inostranstvu. Uglavnom će se koristiti oba zvanična jezika, albanski i srpski, a u delovima Kosova gde je procenat drugih manjinskih zajednica veći od 5%, koristiće se jezik zajednice.  Troškovi ovog projekta su oko 11 miliona evra. Do sada je obezbeđeno 3, 9 miliona od kosovske vlade i 2, 5 miliona evra iz EU, a ostatak se očekuje da se obezbedi od drugih donatora.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018