Vesti

M. Jakšić: Srbi ne treba da se odazovu najavljenom popisu

Potpredsednik zajednice srpskih opština i naselja na KiM i funkcioner DSS-a, Marko Jakšić, smatra da se građani sa severa Kosova neće odazvati popisu stanovništva u aprilu 2011. godine, jer bi time “legalizovali etničko čišćenje Srba sa Kosova”.

“Ja lično mislim da se nisu stekli uslovi da se Srbi odazovu popisu stanovništva 2011. godine i to ne samo na severu već na celom prostoru Kosova i Metohije. Više od 220.000 Srba je napustilo svoje domove, a do današnjeg dana skoro se niko nije vratio i jednostavno takav popis bi pre svega značio legalizaciju etničkog čišćenja Srba’, kaže Jakšić. Iz Republičkog zavoda za statistiku Srbije najavljeno je bilo da je, tokom popisa stanovništva u Srbiji, predviđen popis stanovništva i na Kosovu, prenosi Radio Slobodna Evropa. Jakšić, međutim, smatra da Beograd nema nadležnosti da organizuje popis stanovništva na Kosovu. “Beograd najverovatnije neće organizovati popis ovde pošto je ovaj deo, na neki način na osnovu Rezolucije 1244, pod teritorijom na kojoj je gazda UNMIK, tako da Beograd nema nadležnosti da organizuje jedan značajan politički događaj kao što je popis’, tvrdi Jakšić. Poslednji popis stanovništva na Kosovu izvršen je 1981. godine. Još jedan je bio 1991. godine, međutim albanska zajednica ga je bojkotovala. Na osnovu podataka iz Zavoda za statistiku Kosova, procenjuje se da na Kosovu živi 2. 153. 139 ljudi od čega Albanci čine 92 % od ukupnog stanovništva, Srbi 5. 3 %, dok druge etničke grupe 2. 7 %.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018