Vesti

B. Bećaj: Kosovo nema pravi potencijal za dijalog

„Verovatno će se danas na sednici Skupštine Kosova, izglasati nepoverenje Vladi, ali stoji otvoreno pitanje da li je to rešenje dobro ili ne“, smatra politički analitičar iz Prištine Behljulj Bećaj.

Bećaj je za KIM radio kazao da će vanredni parlamentarni izbori najverovatnije biti održani do kraja godine, iako bi se posledice tih izbora, kako kaže, kasnije mogle osetiti na celokupan tok stabilnosti na Kosovu. „Mislim da je takva odluka preduhitrena, budući da okolnosti ne dozvoljavaju organizovanje fer i korektnih izbora. Ovi izbori neće rešiti probleme, možda će naprotiv, otvoriti još problema jer je veliko pitanje da li će se oni završiti onako kako većina političkih partija, koje će učestvovati na ovim izborima, očekuje“, naveo je Bećaj. On kaže da će se rezultat ovih izbora oseti i na organizovanje budućih razgovora sa Beogradom. „Pravog potencijala za dijalog Kosovo nije imalo, ali će dijalog ostati pitanje koje će se rešavati posle izbora“, dodao je Bećaj za KIM radio. On ističe da ima dosta otvorenih pitanja koja bi trebalo da se reše kako na Kosovu tako i u odnosu sa Srbijom. „Što se otvorenih konkretnih životnih pitanja tiče nema ni jednog razloga da se ona ne rešavaju. U njihovo rešavanje ne treba da se meša politika, već treba da da samo smernice za početak dijaloga.   To bi trebalo da bude dijalog na nivou eksperata“, zaključio je politički analitičar iz Prištine Behljulj Bećaj.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018