Vesti

“Lista za prirodnu Albaniju” na kosovskim izborima

Novoformirana organizacija “Lista za prirodnu Albaniju”, koja se zalaže za formiranje zajedničke albanske države, najavila je da će učestvovati na izborima u svim balkanskim državama u kojima žive Albanci, prenose podgoričke “Vijesti”.

“Za početak, učestvovaćemo na predstojećim izborima u Albaniji i na Kosovu, a kasnije i u ostalim državama regiona’, poručeno je na svečanosti u Tirani, povodom osnivanja liste čiji je slogan “Mir sa svetom, prijateljstvo sa Evropom i ljubav među Albancima’.  Aljbin Kurti, lider kosovskog pokreta “Samoopredeljenje’ i Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo, za sada su jedini albanski političari u regionu koji su podržali listu. Mustafa je poručio da će albanski politički predstavnici iz država zapadnog Blakna tražiti formiranje “prirodne Albanije’ i revidiranje Londonske konferenecije i Berlinskog kongresa da bi se, kako je rekao, ispravile greške prema Albancima, nastale nakon povlačenja turske imperije. Iako je na osnivačkoj svečanosti najavljeno da će listu činiti predstavnici Albanije, Kosova, Makedonije, Preševa, Crne Gore i dijaspore, “Vijestima’ je potvrđeno da na skupu u Tirani nije učestvovao neko od političkih predstavnika Albanaca u Crnoj Gori. Sagovornici lista iz albanskih partija u Crnoj Gori potvrdili su da im nije ni upućen poziv za učešće na skupu u Tirani. Učesnici skupa u Tirani podržali su platformu političkog analitičara Koča Danaja po kojoj bi do 2013. bila formirana jedinstvena država svih Albanaca na Balkanu, koju bi, osim Albanije i Kosova, činili delovi teritorija Crne Gore, Srbije, Makedonije i Grčke.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018