Vesti

Političke partije iz Srbije različito o kosovskim izborima

Socijalistička partija Srbije (SPS) se pridružila stavovima Liberalno demokratske partije (LDP), Srpskog pokreta obnove (SPO) i predsednika Političkog saveta Demokratske stranke (DS) da bi Srbi sa Kosova trebalo da učestvuju na kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima.

Funkcioner SPS i zamenik predsednika Odbora za KiM u Skupštini Srbije Dejan Radenković, za list “Danas’ je rekao da bi za Srbe najbolje bilo da imaju svoje legitimne političke predstavnike u Skupštini Kosova. “Poziv kosovskim Srbima da izađu na izbore ne znači nikako priznanje samoproglašene državnosti Kosova’, naglasio je Radenković. On smatra da poziv na izbore ne bi trebalo da bude bezuslovan već se od EULEKS-a, UN-a i drugih međunarodnih faktora mora zatražiti ubrzanje procesa povratka raseljenih lica i rešavanje ključnih životnih problema Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu. Demokratska stranka Srbije (DSS) je juče i zvanično pozvala Srbe sa Kosova da ne učestvuju na izborima koje raspisuje zvanična Priština, a protiv učešća je i Srpska radikalna stranka (SRS). Ostale stranke smatraju da je na Vladi Srbije da donese odluku o tome da li kosovski Srbi na izborima trebaju učestvovati ili ne. Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović, smatra da Vlade Republike Srbije ’nema dovoljno vremena da proceni da li kosovski Srbi treba da učestvuju na izborima’.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018