Vesti

H. Tači: Poštovaću Ustav i zakone Kosova

Premijer Hašim Tači poručio je građanima Kosova da je ovo „prvi put u istoriji da se Kosovo suočava sa institucionalnom krizom“.

Tači je najavio da će prisustvovati današnjoj sednici Skupštine Kosova na kojoj će se raspravljati o poverenju njegovoj vladi. „Ustav i zakoni treba da budu poštovani i poštovaćemo do kraja. Ovo je još jedan važan test za novu državu Kosovo. Nadam se da će sve političke stranke izdignuti iznad stranačkih interesa i da će zajedno raditi u državnom interesu“, poručio je Tači. “Mi ćemo nastaviti da nudimo obrazovanje našoj deci, nastavićemo da pravimo puteve, klinike i bolnice će nastaviti da rade, nastavnici, zdravstveni radnici, policajci, državni službenici, penzioneri i veterani će nastaviti da primaju svoje plate“, rekao je on. Premijer kosovske vlade je ponovio da je Kosovo nakon proglašenja nezavisnosti radilo na uspostavljanju demokratije i na poštovanju ljudskih prava. „Danas, kada se Kosovo suočava sa ustavnim izazovima i demokratijom, mi treba zajedno da dokažemo svetu koliko smo jaki i ujedinjeni. Kada sam izabran na ovu funkciju, obećao sam da će naša vlada biti na usluzi svim našim građanima u cilju stvaranja slobodne države, demokratske i pravne. Naša snaga leži u našem građanskom i političkom jedinstvu“, poručio je Tači. „Mi smo zajedno, bez obzira na političku, etničku ili versku pripadnost. Kad god smo organizovali nove izbore imali smo obavezu da izbornu trku sprovodimo da slobodan, transparentan i demokratski način. Svi moraju da rade da se konsoliduju i jačaju našu novu državu“, rekao je kosovski premijer u obraćanju građanima pred današnje zasedanje Skupštine Kosova.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018