Vesti

Skupština se izjašnjava o nepoverenju Vladi Kosova

Skupština Kosova će na današnjoj sednici razmatrati zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi, koji su potpisali poslanici Alijansa novo Kosovo i još nekoliko poslanika drugih stranaka.

Prema Ustavu Kosova, ako 61 poslanik glasa za nepoverenje vladi, vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići treba da raspusti parlament i zakaže vanredne izbore. Vanredni izbori treba da se održe najmanje 30, a najviše 45 dana od dana raspuštanja Skupštine, a postoje nagoveštaji da bi izbori mogli da se održe 12. decembra. Premijer Hašim Tači ranije je izjavio je da se Kosovo nalazi na ivici održavanja izbora. Time bi u suštini otpočeo proces koji bi za rezultat imao izvlačenje Kosova iz institucionalne krize, koja je započela kada je predsednik Kosova Fatmir Sejdiju podneo ostavku na tu funkciju zbog ocene Ustavnog suda Kosova da je prekršio Ustav ostajanjem na funkciji predsednika svoje stranke, Demokratskog saveza Kosova. Nakon povlačenja Sejdijua sa mesta predsednika, Demokratski savez Kosova je izašao iz koalicione vlade u kojoj je bio s Tačijevom Demokratskom partijom Kosova.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017