Vesti

Marnjak: EULEKS mora da uspostavi red na severu

Šef EULEKS-a Gzavije Bu de Marnjak kaže da ta misija ne namerava da nasilno uspostavi kontrolu na severu Kosova, ali da mora da se uspostavi vladavina prava.

On dodaje da razume da kod srpske populacije u tom delu Kosova postoji određena zabrinutost zbog međunarodnog prisustva na severu. Marnjak ističe da EULEKS baš zbog srpske zajednice želi da uspostavi čvršću vladavinu prava, kako bi se obezbedio ekonomski i drugi napredak tog regiona. ’Ali svi treba da budu svesni da ako neko bude u iskušenju da pribegne nasilju, onda on definitivno preuzima rizik. To želim da kažem vrlo jasno. U svakom slučaju, iz našeg ugla, nasilje nije način da se bilo šta reši“, kazao je De Marnjak. On je ponovio da je uspostavljanje vladavine prava, za koju je ocenio da na severu Kosova nije naročito prisutna, jedan od prioriteta njegovog rada i da će to pokušati da osigura tako što će obezbediti prisustvo i vidljivost misije na terenu, preko ljudi koji će tamo raditi, ali i živeti u toj zajednici. Šef misije EULEKS-a je rekao da ima nagoveštaja da lokalna zajednica na severu Kosova to želi i da će, zbog toga, uskoro posetiti taj deo Kosova kako bi se iz prve ruke informisao šta se tamo dešava. Dodao je da će ostali prioriteti biti borba sa organizovanim kriminalom i korupcijom, jer je to nešto od čega će imati koristi ne samo zajednice koje žive na Kosovu već i evropske zemlje koje učestvuju u radu misije EULEKS-a. De Marnjak nije želeo da komentariše eventualan početak dijaloga Beograda i Prištine, rekavši, međutim, da bi misija EULEKS-a mogla da obezbedi stabilnost za vreme tog procesa, odnosno da se postara da nema problema kako bi dve strane mogle da razgovaraju u mirnom okruženju.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018