Vesti

A. Vlasi: Kosovo će poslednje ući u EU

Advokat iz Prištine, Azem Vlasi, izjavio je KIM radiju da su jačanje pravnog sistema i borba protiv organizovanog kriminala najveće prepreke na putu ka EU i da će Kosovo biti poslednji deo Balkana koji će dobiti status kandidata.

Azem Vlasi smatra da je odluka Saveta ministara EU da kandidaturu Srbije za članstvo u Uniji prosledi Evropskoj komisiji, “nagrada za saradnju Srbije sa EU po pitanju Kosova’. “Odluka je odgovor na kooperativni stav Srbije sa EU u vezi sa novom situacijom po pitanju Kosova, koja je stvorena posle mišljenja Međunarodnog suda pravde i Rezolucije koju je usvojila GS UN“, kazao je predsednik NVO Kosovsko udruženje za međuetničku saradnju, advokat Azem Vlasi. Vlasi je dodao da odluka da se kandidatura Srbije prosledi EK, predstavlja pozitivan signal Srbiji da sa EU nastavi saradnju po pitanju Kosova ali i davanje nove šanse da se na tom putu ostvare neophodni koraci, pre svega puna saradnja sa Haškim tribunalom. On u izjavi KIM radiju ocenjuje da će se ovakvom odlukom stvoriti povoljnosti da i Kosovo ide brže ka evrointegracijama, jer je, po mišljenju Vlasija, vizija EU  da jednog dana u svom članstvu ima države sa Zapadnog Balkana, posebno Srbiju i Kosovo. Vlasi priznaje da na tom putu ima još puno posla i smatra da će Kosovo biti poslednji deo Balkana koji će ući u EU. On je kazao da Kosovo kao „mlada država“ ima puno unutrašnjih problema i teškoća, ali da je važno da u svim institucijama ima puno volje i spremnosti da se učini sve ono što predstavlja ispunjavanje uslova za priključenje EU. „Izgradnja funkcionalnog sistema, jačanje pravnog sistema, funkcionisanje zakona, borba protiv organizovanog kriminala, dakle, ispunjavanje onoga što jednu državu čini stabilnom, samoodrživom i sa standardima koje imaju druge članice EU“, kazao je Vlasi.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017