Vesti

Razrešenje Hašima Redžepija

Savet Narodne banke Kosova će danas razrešiti sa funkcije guvernera Hašima Redžepija koji je treći mesec u pritvoru pod sumnjom da je izvršio šest krivičnih dela, među kojima su zloupotreba službenog položaja, primanje mita, izbegavanja plaćanja poreza.

Kako piše prištinski dnevnik ’Zeri’, nakon što je savet suspendovao guvernera Redžepija posle hapšenja 23. jula, i uputio zahtev Skupštini Kosova da ga razreši, Skupština to nije učinila sa obrazloženjem da po novom zakonu o Narodnoj banci razrešenje treba da izvrši Savet banke. Dnevnik saznaje da se danas održava sednica Saveta NBK. ’Razrešenje guvernera će se dogoditi danas. Svi članovi Saveta su se složili da se Redžepi razreši, nezavisno što njegovo razrešenje nije na dnevnom redu, ali će razrešenje naknadno biti uvršteno u dnevni red’, rekao je izvor dnevnika u savetu NBK. Odluka o razrešenju će biti dostavljena v. d. predsednika Jakupu Krasnićiju na saglasnost. Nakon što Krasnići da saglasnost na odluku Saveta, objaviće se konkurs za novog guvernera. Šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt prema Ustavu Kosova ima ovlašćenja da dovede u pitanje i stopira odluke koje se odnose na guvernera NBK. Iz MCK dnevnik je dobio uveravanja da očekuje da će Savet NBK postupiti u skladu sa zakonom.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017