Vesti

Južno od Ibra i dalje bez telefonskog signala

Na Kosovu i Metohiji mobilna mreža srpskih operatera ne radi 29. dan. Nedostak telefonskog signala južno od Ibra otežava život bolesnih, upozoravaju iz Doma zdravlja Gračanica.

Na Kosovu i Metohiji, južno od reke Ibar, već gotovo mesec dana ne funkcionišu mreže mobilne i fiksne telefonije, pošto su radnici Regulatorne agencije za telekomunikacije Kosova uz pomoć specijalnih policijskih snaga, uništili bazne stanice predajnika srpskih operatera. Na centralnom Kosovu fiksna telefonija radi u Gračanici i selima: Donja i Gornja Gušterica, Dobrotin i Livađe, dok su ostala srpska sela bez signala. Fiksna telefonija prekinuta je i u Kosovskom Pomoravlju. Iz Doma zdravlja Gračanica upozoravaju da prekid telefonskih veza južno od Ibra najviše otežava život bolesnika, jer ne mogu da pozovu Službu za hitnu medicinsku pomoć. “Naš kolektiv se svakodnevno suočava sa problemima koji su nedostojni medicinskih organizacija u 21. veku. Privremeni telefoni u mreži IPKO se slabo pozivaju, jer pacijenti nemaju fiksne telefone niti kartice kosovskih operatera’, ističu u Domu zdravlja Gračanica. Iz ove zdravstvene ustanove podsećaju da je zbog prekida telefonskog signala jedan ljudski život izgubljen. Predstavnici kosovskih vlasti su uklanjanje predajnika srpskih operatera na Kosovu i Metohiji počeli aprila ove godine, a novu akciju su srpoveli 26. septembra, kada je bez mobilne i fiksne telefonije ostalo više od 80.000 Srba.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017