Vesti

Kosovska Mitrovica: Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje sutra

U Kosovskoj Mitrovici sutra počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Na centralnom Kosovu u toku redovna vakcinacija dece školskog uzrasta.

Pomoćnik generalnog direktora Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, epidemiolog Zoran Vukadinović, izjavio je da je sa Instituta Torlak dopremljeno 6. 497 doza sezonske vakcine, od kojih je 1. 070 namenjeno građanima na severu Kosova.  Vukadinović je istakao da će obezbeđene doze biti dovoljne ne samo za prioritetne grupe već i za sve one koji žele da se zaštite od gripa.  “Vakcine poseduju sertifikat, atestirane su od strane Instituta Torlak u Beogradu. Vakcina je trovalentna i u sebi sadrži tri antigena H1N1, H3N2 i bris BAN. Oni koji se po prvi put vakcinišu za mesec dana moraju da urade revakcinaciju’, kazao je Vukadinović.  Na centralnom Kosovu u toku je vakcinacija dece školskog uzrasta. Iz Doma zdravlja u Gračanici je saopšteno da se vakcinacija školske dece obavlja prema ranije utvrđenom planu i bez teškoća. “Vakcinisana su deca u Brnjici, Sušici i Lapljem Selu. Sledeće nedelje vakcinacija će se obaviti u školama u ostalim mestima centralnog Kosova, u skladu sa dogovorom sa upravama škola, ’ piše na sajtu Doma Zdravlja Gračanica. Epidemiolozi vakcinu preporučuju osobama koje boluju od hroničnih poremečaja plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima, osobama starijim od 65 godina i zaposlenim u javnim službama. Pacijenti će moći da prime vakcinu isključivo u ambulanti gde imaju otvoren zdravstveni karton i samo uz nalog ordinirajućeg lekara. Pravo na vakcinaciju o trošku zdravstvenog osiguranja imaju stariji od 65 godina, hronični bolesnici, dijabetičari, trudnice, gojazne osobe i deca uzrasta od 6 do 35 meseci.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017