Vesti

Prekinuto iskopavanje kod sela Žilivode

Komisija za nestale Vlade Kosova saopštila je da je pretraga zemljišta na lokaciji kod sela Žilivode pored Vučitrna zbog nepristupačnog terena i loših vremenskih uslova prekinuta i da će biti nastavljena na proleće naredne godine.

Pretpostavlja se da se na toj lokaciji nalazi masovna grobnica sa posmrtnim ostacima 26 Srba, navodi se u saopštenju Komisije i dodaje da će Kosovska policija obezbeđivati tu lokaciju kako bi onemogućila eventualni pristup neovlašćenim osobama. Odluka o prekidu radova na toj lokaciji doneta je juče u Prištini na sastanku kome su prisustvovali predstavnici Vladine komisije za nestale, Ureda premijera Kosova, članovi Odseka za sudsku medicinu i EULEKS-a, predstavnici kosovskog ministarstva bezbednosti, Kfora, Policije Kosova, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Međunarodnog komiteta za nestale, prenosi Mondo. Sastanak je održan po pozivu predsednika Komisije za nestale kosovske vlade Prenka Đepaja. Pretraživanje tla na toj lokaciji počelo je 31. avgusta ove godine. Direktor Odeljenja za sudsku medicinu kosovskog ministarstva pravde Arsim Grdžaliju izjavio je ranije da je zbog specifičnosti terena neophodno da se izvrši iskopavanje do dubine oko 25 metara, a da se zatim na sledećih pet metara vrše istraživanja.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017