Vesti

Redosled političkih dešavanja tokom sledeće nedelje

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu mogli bi da budu održani 12. decembra, pišu prištinski mediji.

Mediji navode da će pre toga, verovatno sledeće nedelje, u Skupštini Kosova biti izglasano nepoverenje vladi Hašima Tačija, što će v. d. predsednika Kosova Jakupu Krasnićiju omogućiti da raspiše vanredne izbore. U ponedeljak, prema saznanjima TV stanice „Klan Kosova’, jedan od kandidata za predsednika Demokratskog saveza Kosova, Bujar Bukoši, objaviće povlačenje iz izborne trke u stranci. Istog dana Bukoši, zajedno sa Ukom Rugovom, sinom pokojnog predsednika DSK-a Ibrahima Rugove i grupom predstavnika iste stranke, objaviće da će na izbore izaći sa drugom izbornom listom. Alijansa za novo Kosovo, Bedžeta Pacolija, očekuje da do utorka prikupi 40 potrebnih potpisa za upućivanje Predsedništvu Skupštine za stavljanje na dnevni red skupštinske sednice predloga o nepoverenju vladi. Za taj predlog bi trebalo da glasaju poslanici DPK, Alijanse za novo Kosovo i Demokratskog saveza Dardanije. Alijansa za budućnost Kosova neće glasati za obaranje vlade, ali će i bez nje biti dovoljno glasova da predlog prođe. U sredu ili četvrtak na sednici Skupštine će biti usvojen izborni zakon i još neki predlozi zakona, a potom bi se prešlo na glasanje o nepoverenju vladi. Kada odluka o nepoverenju bude doneta, istog dana će biti raspušten parlament. Dan kasnije, u kancelariji vršioca dužnosti predsednika Kosova biće određen datum za vanredne izbore, i to da budu održani u roku od 40 ili 45 dana, što će najverovatnije biti 12. decembra. Stranke će imati rok od 10 dana da se prijave Centralnoj izbornoj komisiji za učešće na izborima i predaju izborne liste. Sledećeg vikenda, očekuje se izborna skupština Demokratskog saveza Kosova, na kojoj će kandidat za predsednika stranke, pored Fatmira Sejdiua, biti, ovdašnjoj javnosti malo poznat Abraham Gaši.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017