Vesti

SAD: Argumenti protiv privatizacije PTK su neosnovani

Ambasada SAD-a u Prištini saopštila je da se zalaže za privatizaciju PTK po principu privlačenja kvalifikovanih i profesionalnih ponuđača a da protivnici ove privatizacije „gaje nostalgiju prema socijalizmu iz vremena hladnog rata i Jugoslavije“.

„Državna sekretarka Hilari Klinton tokom svoje nedavne posete poručila je da su ekonomske reforme neophodne kako bi se kosovska ekonomija otvorila prema svetu. Iznenađujuće je za nas da mnogi od onih ljudi koji su najglasniji u vezi sa korupcijom nisu u stanju da shvate da sve dotle dok velika preduzeća budu u rukama države, biće uvek izazova da se ona koriste kao izvor finansijske dobiti i lako dostupne korupcije“, navodi se u saopštenju Ambasade SAD-a dostavljenom KIM radiju. Ambasada saopštava da  privatizacije PTK treba da omogući korisnicima PTK bolju uslugu, a budžetu Kosova omogućiti fleksibilnost koja je potrebna za ostvarivanje ostalih investicija neophodnih za ekonomski razvoj Kosova. „Neodgovorni napadi i dezinformacije prečesto su karakterisali debatu o privatizaciji PTK, što je zamaglilo najosnovnija ekonomska pitanja koja treba rešavati. Ovi kritičari su izmislili najluđe teorije zavere koje su mešavina neosnovanih insinuacija i emotivnih reakcija koje nisu razložno niti činjenično utemeljene. Teorija zavere je jadna zamena za težak intelektualni rad koji je potreban da bi se sačinio jedan rigorozan i dobro promišljen argument“. Američka ambasada u Prištini saopštila je da će nastaviti da podržava privatizaciju, a ambasador Kristofer Del i ostali zvaničnici ambasade nastaviće da se sastaju sa predstavnicima vlasti i opozicije vezano za ovo i mnoga druga pitanja. Skupština Kosova usvojila je prošle nedelje Stategiju o privatizaciji Pošte i telekoma Kosova. Usvajanju strategije prethodila je žučna rasprava u kojoj su se predstavnici LDK, i opozicionih stranaka bili protiv usvajanja pre održavanja parlamentarnih izbora. Predstavnici opozicije su posle sednice izjavili da je glasanje bilo protivzakonito i da Skupština u trenutku glasanja nije imala kvorum. U kosovskoj vladi, očekuju da bi PTK mogli da prodaju za sumu od 300 do 600 miliona evra.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017