Vesti

R. Nedeljković: Nije došlo do smene opštinske vlasti

Član Opštinskog odbora Demokratske stranke i načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je danas da nije došlo do smene opštinske vlasti u Kosovskoj Mitrovici.

Nedeljković u izjavi Kontakt Plus radiju tvrdi da primopredaja nije izvršena i da neće ni biti izvršena u ovakvim okolnostima. “U toj kompletnoj proceduri prekršeno je nekoliko članova Zakona o lokalnoj samoupravi. Prema Zakonu jedna trećina odbornika može podneti pismeni zahtev za razrešenje predsednika skupštine i opštine ali se to nije dogodilo. Svaki glasački listić je trebao da bude overen, međutim, kako je pečat Skupštine opštine bio kod predsednice Ksenije Božović ja ne znam da li je neki listić uopšte overen’, kazao je Nedeljković. Prema njegovim rečima jučerašnji događaji na sednici skupštine opštine su nelegalni jer je sednica, kako je ocenio, prekinuta. On je dodao da se predsednik opštine Ivica Mirković nalazi na svom radnom mestu kao i da neće predati svoju dužnost pre nego Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i Ministrstvo za lokalnu samoupravu daju svoj sud o ovom pitanju. Krstimir Pantić koji je na sednici SO Kosovska Mitrovica izabran za predsednika opštine izjavio je Kontakt Plus radiju da je novoizabrano rukovodstvo jutros došlo u prostorije opštine i da je primopredaja dužnosti prošla bez problema. “Izvršio sam primopredaju dužnosti sa bivšim predsednikom opštine Ivicom Mirkovićem koji je bio korektan, jedino je rekao da ima naređenje od pretpostavljenih da ne preda opštinski pečat do daljnjeg. Ukoliko nam opštinski pečat ne bude dostavljen do kraja dana mi ćemo najverovatnije proglasiti te pečate nevažećim, obavestiti Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i tražiti da nam se dostave novi pečati’, rekao je Pantić. Pantić je rekao da su iz stranaka demokratskog bloka u nezvaničnim razgovorima pomenuli da je nekoliko stvari na jučerašnjoj sednici SO Kosovska Mitrovica bilo neregularno ali da ne zna šta će se dalje dešavati. Pantić dodaje da je siguran da nadležna Ministarstva neće dozvoliti da se krši izborna volja građana i većine odbornika u SO Kosovska Mitrovica, da će opštinski pečati brzo biti vraćeni i predstavnicima SNS i DSS biti dozvoljeno da rade normalno. Član SDPS Saša Dedović izjavio je Kontakt Plus radiju da cela priča oko smene opštinskog rukovodstva još uvek nije legalna, da postoji niz pravnih propusta ali da će se, kakav god da bude konačan ishod, truditi da rade u interesu građana Kosovske Mitrovice “Videćemo šta će se desiti, vreme će pokazati. Ukoliko oni dobiju tu priču na sudu ili eventualno u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, ako oni nama daju nalog da smo izgubili celu priču, imamo manje odbornika, mi ćemo biti dobra opozicija, trudićemo se da radimo nešto što je u interesu građana Kosovske Mitrovice’, rekao je Dedović. Glasovima 16 odbornika juče je u Kosovskoj Mitrovici došlo do smene opštinske vlasti, jer su dva odbornika Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića dali podršku odbornicima Srpske napredne stranke i Demokratske strnke Srbije.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017