Vesti

Srpska telefonija na Kosovu je (ne)legalna?

Učesnici javne rasprave „Prekid telefonskih veza srpskih operatera – šta je alternativa“, imali su oprečne stavove o motivima i efektima isključenja telefonskih linija srpskih mobilnih operatera na Kosovu i Metohiji.

Predstavnik Regulatorne agencije za telekomunikacije (RAT) Visar Haljimi na debati održanoj u Medija centru u Čaglavici, ponovio je stav da su srpski operateri fiksne i mobilne telefonije poslovali nelegalno na Kosovu. „Uspostavljanjem zakonskih osnova, rešili smo da isključimo srpske operatere jer su ometali rad legalnih operatera na Kosovu koji su sve svoje finansijske i zakonske obaveze regulisali“, rekao je Haljimi. Na pitanje novinara zašto je isključena i fiksna telefonija, kada za tako nešto predstavnici RAT-a nisu imali nalog, Haljimi je ponovio da bez obzira na to „srpski operater nije radio u zakonom propisanim okvirima i zato je isključen“. Drugi panel učesnik, Manduh Abazi, direktor za informisanje PTK je konstatovao da je isključenjem srpskih operatera poboljšan kvalitet usluga PTK, i da je omogućeno da „pod povoljnim uslovima Srbi sa Kosova mogu da razgovaraju sa korisnicima telefonskih mreža u Srbiji“. Abazi nije potvrdio da se radi na uspostavljanju „virtuelnog operatera“ za srpske sredine na Kosovu, ali kaže da je „PTK spremna da priča o tome sa zainteresovanim stranama čim jedan takav operater dobije sve potrebne dozvole“. Dr Rada Trajković, direktor Doma zdravlja u Gračanici kategorički tvrdi da su vlasti u Prištini isključili telefone srpskih operatera kao „pritisak da se Srbi isele sa Kosova i Metohije“. „Da su vlasti u Prištini bile dobronamerne one bi preko međunarodne zajednice pokušali da se dogovore sa Telekomom Srbije koji ima sedište u Beogradu oko njihovog funkcionisanja ovde. Ovo je kažnjavanje Srba na KiM a ne pitanje o (ne)legalnosti srpske telefonije“, smatra Trajkovićeva. Sa tom konstatacijom se složio i Nenad Maksimović, predstavnik Kosovske strateško-akcione mreže (KSAM) koji kaže da je isključivanje telefona „političko a ne tehničko pitanje“. „Predajnici srpske telefonije su uništavani a ne isključivani i sve to zarad dobijanja jeftinih političkih poena pred početak razgovora Beograda i Prištine. Svedoci smo da je jedan ljudski život izgubljen, što može da potvrdi i dr Trajković, zato što nije mogao da pozove hitnu pomoć. Ovo je jedna vrlo loša poruka Srbima“, naglašava Maksimović. Predstavnici RAT-a su, uz pomoć specijalaca kosovske policije, u ranim jutarnjim satima 26. septembra uništili sve predajnike Telekoma Srbija na centralnom Kosovu, Kosovskom pomoravlju, Metohiji i Štrpcu, zbog čega je preko 80 hiljada Srba ostalo bez signala mobilne, a preko 30 hiljada i bez signala fiksne telefonije.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017