Vesti

Srbi različito o kosovskim izborima

Predstojeći vanredni parlamentarni izbori koje, na Kosovu i Metohiji, organizuju prištinske vlasti ponovo dele srpsku zajednicu u Pokrajini. I dok su Srbi sa severa Kosova, većim delom, odlučni da ne treba učestvovati, Srbi južno od Ibra smatraju da treba izaći u što većem broju.

Marko Jakšić, član predsedništva DSS-a i predsednik Zajednice srpskih opština i naselja na Kosovu i Metohiji, kazao je za KIM radio da je izabran za člana pregovaračkog tima Beograda i Prištine i da u tom svojstvu smatra da Srbi ne treba da učestvuju na kosovskim parlamentarnim izborima. „To nisu izbori u režiji Beograda. Ti izbori znače da Srbi faktički priznaju rađanje još jedne albanske države na Balkanu pa bi izlazak na izbore značio gest nacionalne izdaje a mi na to nemamo pravo, zbog nas, zbog naše dece ali ni zbog naših predaka. Ti izbori nisu u duhu naših nacionalnih i državnih interesa“, kazao je Jakšić. Predsednica NVO „Evropski pokret Srba“, Rada Trajković, izjavila je KIM radiju da Srbi sa Kosova i Metohije nemaju razloga da na predstojeće vanredne parlamentarne izbore, koje organizuju kosovske institucije, ne izađu. „Srbi treba da izađu u što značajnijem broju i da izaberu što kvalitetnije ljude, pre svega intelektualce koji će moći kroz projekte, amandmane i zakone da utiču na politiku institucija u Prištini, jer naše ne-prisustvo je dovelo do usvajanja mnogih zakona koji nisu u korist Srba. S tim u vezi ja očekujem da će Srbi sa Kosova i Metohije, na jedan način podržani i od Beograda, uspeti da se dogovore da naprave jednu snažnu listu“, rekla je Trajković. Gradonačelnik decentralizovane opštine Gračanica, Bojan Stojanović ističe da kosovski Srbi moraju da postanu „politički faktor i ključ priče, kako bi jasno pokazali međunarodnoj zajednici, Prištini i Beogradu šta žele“. „Ja znam da će se oko izbora podići velika polemika, ali smatram da moraju da se čuju stavovi svih ravnomerno, da se mediji upotrebe i da  jednostavno u jednoj kampanji ili međusobnom dijalogu dođemo do zajedničkog stava i zaključka“, rekao je Stojanović KIM radiju. Vršilac dužnosti predsednika Kosova, Jakup Krasnići, saopštio je prošle nedelje da će prvi parlamentarni izbori nakon proglašenja nezavisnosti Kosova biti održani 13. februara 2010. godine. Prevremeni izbori dolaze posle ostavke Fatmira Sejdiju sa mesta predsednika Kosova nakon što je Ustavni sud Kosova odlučio da se Sejdiju nalazi u sukobu interesa.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017