Vesti

Čudotvorna ikona iz Zočišta u Hramu Svetog Save

Ikona svetih čudotvoraca Kozme i Damjana iz manastira Zočište kod Orahovca biće sutra i u nedelju izložena u Hramu Svetog Save u Beogradu, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Ikona će biti dočekana u maloj crkvi Svetog Save sutra u 17 časova kada će biti služen moleban, objavljeno je na sajtu SPC. Vikarni episkop hvostanski Atanasije služiće u nedelju liturgiju sa početkom u devet časova. U 17 sati biće služen Akatist svetim Vračima u Spomen hramu Svetog Save. Mošti svetih besrebrenika i čudotvoraca Kozme i Damjana, počivale su unazad nekoliko vekova u manastiru Zočište kod Orahovca u Metohiji, sve do 1999. godine, kada je manastir srušen do temelja. Manastir je obnovljen 2007. godine i mošti su vraćene u njega. Čudotvorna ikona svetih Vrača, Kozme i Damjana, takođe je pretrpela velika oštećenja. Pronađena je u ruševinama manastira, među ciglama i kamenjem. Manastir je obnovljen 2007. godine i mošti su vraćene u Zočište. Ikona je restaurirana i biće vraćena u manastir, a prvi put po restauraciji biće izložena vernicima u Hramu Svetog Save.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017