Vesti

K. de Marnjak: Trgovina ljudima je teško kršenje ljudskih prava

Povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, šef misije EULEKS, Ksavijer But de Marnjak, je izjavio da se trgovina ljudima smatra jednim on najtežih krivičnih dela širom sveta, teškim kršenjem ljudskih prava i izuzetno profitabilnim biznisom za organizovani kriminal.

“Trgovina ljudima je krivično delo koje omogućuje veliku zaradu, uz minimalan rizik. Ona označava eksploataciju pojedinaca od strane kriminalaca koji se prema ljudima ophode kao prema stvarima koje služe za prodaju isključivo radi sticanja finansijske koristi“, kazao je šef misije EULEKS, de Marnjak. U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima de Marnjak je istakao da je to zločin koji podriva vladavinu prava i ima negativne efekte na mir i bezbednost. “Od najveće je važnosti da se spreči trgovina ljudima, da se krivično gone trgovci ljudima i zaštite prava žrtava. Kao deo svog mandata, EULEKS je posvećen sistematskom ispunjavanju potrebe za borbom protiv ovih zločina i postaraće se da ovi slučajevi budu istraženi na pravi način i da počinioci budu krivično gonjeni“, izjavio je de Marnjak. On dodaje da će EULEKS nastaviti da podržava organe vlasti na Kosovu u njihovim naporima da sprovedu zakonodavstvo i nacionalni plan protiv trgovine ljudima. Dan borbe protiv trgovine ljudima ustanovljen je 2007. godine od strane EU, sa ciljem da naglasi značaj ovog problema.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017