Vesti

D. Velić: Moguće odstupanje od Ahtisarijevog plana

Predsednik SNV Kosova i Metohije Dragan Velić, kazao da su načini i uslovi pod kojima se sprovodi decentralizacija na Kosovu i Metohiji neprihvatljivi za srpsku zajednicu.

Velić, koji je jedan od učesnika bečkih pregovora,   KIM radiju je kazao da je decentralizacija dobra, ali da Srbi ne mogu biti zadovoljni jer je urađena na osnovu plana koji nije u potpunosti prihvaćen u SB UN, suprotan je Ustavu Srbije i rezoluciji 1244 SB UN. „Glavni nedostaci su mehanizmi zaštite za Srbe i to što se decentralizacijom nije obuhvatilo stanje od pre 1999. godine, čime je onemogućeno formiranje opština u dugim mestima gde su Srbi živeli“, rekao je Velić. Velić smatra da decentralizacijom srpska zajednica nije dobila ništa, a da se “upumpavanjem sredstava sa zapada, kroz formiranje opština i nekih projekata infrastrukture pokušava da se prikaže da je to nešto što poboljšava stanje i nudi prespektivu Srbima. „Međutim, Srbima nije omogućeno pravo na imovinu, ima više od 30 hiljada zahteva za povraćaj uzurpirane imovine, proces povratka praktično ne postoji, pravo na rad se ne garantuje, jer oko 80 hiljada Srba ne može da se vrati na svoja radna mesta. Tako da ovo prikazivanje u smislu poboljšanja na terenu je dezavuisanje Srba, jer bez institucionalne zašite nije moguće pronaći održivo i kompromisno rešenje“, konstatovao je Velić. Prema njegovim rečima albanska strana je procesom decentralizacije dobila puno, jer smatraju da  je „učešćem Srba zaokružena kosovska nezavisnost“. On ocenjuje da će proces decentralizacije teže biti sproveden na severu Pokrajine. „Za sprovođenje decentralizacije na centralnom Kosovu i Kosovskom Pomoravlju tražili su se pogodni Srbi, tako da postoji model po kojem će se raditi. Međutim, tamo će malo teže ići što zbog geografskog pložaja tako i zbog većeg broja Srba koji se odupiru takvom procesu“, rekao je Velić. On je kazao da zbog specifične situacije na severu Kosova moguće je odstupanje od plana Martija Ahtisarija.  „Albanci i zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova će pokušati da se striktno pridržavaju Ahtisarijevog plana, ali će možda u jednom trenutku, u formi kompromisa, ponuditi izvesno odstupanje od njega“, zaključuje Velić.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017