Vesti

U pripremi tužbe zbog privatizacije imovine Srbije na KiM

Zvanični Beograd u očekivanju početka dijaloga sa Prištinom o tehničkim pitanjima, istovremeno priprema i tužbe za međunarodne pravne vlasti zbog nelegalne privatizacije društvene, državne i privatne svojine na KiM.

Od pitanja koja će se naći na dnevnom redu Beograda i Prištine Vlada Srbije će tražiti način da se razgovora i o pravu svojine, pre svega, zbog najavljene prodaje imovine “Telekom Srbija’ na Kosovu i Metohiji, prenosi list „Blic“. Kruna Petković, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, kaže da Srbija u ovom trenutku neće povlačiti jednostrane i ishitrene poteze što ni do sada nije činila. “Sada mogu reći jedino da će biti preduzete adekvatne mere po svim pitanjima zaštite svih interesa Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije’, rekla je ona. “Povodom prodaje imovine „Telekoma Srbija“ na Kosovu i Metohiji, o tome ko je pravi vlasnik tzv. “Pošte i Telekoma Kosova“ obavešteni su potencijalni učesnici tendera, ali i međunarodne institucije iz oblasti telekomunikacija, komisije pojedinih svetskih berzi i druga tela’, dodaje Petkovićeva. Kako piše “Blic’, niko u Vladi Srbije nije želeo da govori na koji način će se zaštiti ugroženo javno i privatno vlasništvo na KiM, jer su to, po rečima Petkovićeve, najmanje tehnička pitanja. Petkovićeva ukazuje na to da su pravno neodrživi ne samo prodaja imovine „Telekoma Srbija“ nego i cela privatizacija na Kosovu. U slučaju prodaje imovine „Telekoma Srbija“ valja imati u vidu da je Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) još 2005. godine, na sastanku Studijske grupe dva, napismeno, uz niz pravnih argumenata, odbila zahtev UNMIK-a da Kosovu dodeli međunarodni pozivni broj. ’Taj zahtev je odbijen po više osnova. Recimo, zato što član 16 ugovora između UN i Međunarodne unije za telekomunikacije iz 1947. „nije primenjiv na teritorije pod administrativnom kontrolom UN“. U toj odluci je, takođe, navedeno da je “Telekom Srbija’ međunarodno priznati telekomunikacioni operater, a telekomunikacije na KiM se odvijaju na neregularan način korišćenjem međunarodnog broja za Monako u mreži “Valja 900’. „Telekom Srbija“ je, kao operater sa dozvolom za rad na teritoriji cele Srbije, pretrpeo velike gubitke zbog isključenja baznih stanica i druge telekomunikacione opreme, zbog oduzimanja imovine, izgubljene dobiti, oduzetih prava“, zaključuje Kruna Petković.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017