Vesti

Sezona prehlada

Ordinacije lekara u Domu zdravlja u Zvečanu ovih dana su pune građana koji su zaradili prehladu. U ovoj ustanovi lekari opšte prakse svakodnevno pregledaju više od 50 pacijenata, tvrde nadležni.

Specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Zvečan, Branislava Parlić, za Kontakt Plus radio kaže da su promene najčešće javljaju kod mladih osoba i starijih hroničnih bolesnika, kod kojih se usled uticaja vremena, problemi pojačavaju i postaju akutni. ’Najčešće se pacijenti žale na visoku temperaturu, koja ide i do 40 stepeni. Problem je što se pacijenti ne jave odmah lekaru. U nekoliko slučajeva smo imali pojavu upale pluća’, objašnjava doktorka Parlić. Prema njenim rečima u lekarske ordinacije svakodnevno dolaze pacijenti koji se žale na neki od tipičnih simptoma za respiratorne infekcije poput kašlja, temperature, malaksalosti ili bola u grlu. Dodaje da su prehlade veoma opasne ukoliko se ne leče jer dovode do izvesnih komplikacija. ’Savetujemo pacijentima da se oblače, da se uzima što više napitaka, što više sokova i voća. Takođe, da ne uzimaju antibiotike sami. U borbi protiv bolesti neophodno često pranje ruku i to nekoliko puta dnevno, jer se virusi sakupljaju na koži i lako prenose’, poručuje doktorka Parlić. Ona naglašava da izmešu virusa prehlade i gripa postoji suštinska razlika. ’Virus prehlade je obično blaži i lečenje traje do sedam dana. Još nemamo podatke da je virus gripa ušao u populaciju. Postoje oboljenja slična gripu, kao npr. kašalj, zapušen nos, bolovi u grlu, plućima. Međutim, sve dok se ne izoluje virus, mi ne možemo govoriti o gripu’, objašnjava dr Parlić. Kod osoba koje su osetljivije na vremenske promene najučestaliji simptomi su: glavobolja, vrtoglavica, nervoza, pojačan kašalj, kijavica, povišena temperatura, povišen krvni pritisak. Lekari apeluju da ukoliko lica osete promene u organizmu obavezno zatraže lekarsku pomoć.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017